Sõjahaudade otsijad põlgasid leitud luustikud ära (12)

Sõjahaudade otsijad põlgasid leitud luustikud ära

SIIN NAD ON: Oskar Peet näitab kohta, kuhu on maetud kaheksa hukatud punaväelast. Foto: Irina Mägi

Suvel käisid Muhu mehed Pöide vallas Kanissaare külas asuval maatükil Saksa sõdurite haudu otsimas, leidsid mitmeid luustikke, tunnistasid need venelaste omaks ja ajasid mulla uuesti peale.

Maa omanik, Kõrkveres elav Oskar Peet ootas kannatlikult mitu kuud, et keegi tuleks ja luustikud tema maalt ära viiks. Sel nädalal jõudis mehe mure Saarte Hääle toimetuseni.

Kolmapäeval sõitsime fotograafiga asja uurima. Tavalisel heinamaal oli kiviaia ääres tõepoolest näha ristkülikukujuline kaevatud ala mõõtudega umbes 3x 5 meetrit. Peremehe sõnul oli suvel käinud tema juures Muhus Seaninal elav Tamlehe-nimeline noormees, kes pidi kuuluma Saksa sõjahaudade hoolde liitu.

Nimelt toimusid selles piirkonnas 1944. aasta sügisel Suure väina dessandi ajal aktiivsed lahingud. Näiteks lähedal asuvas Talila külas oleva ühishaua tähiselt võib kokku lugeda üle neljakümne nime. Saksa poolel langenute laibad jäid loomulikult kohalike elanike matta.

Tollal 12-aastane olnud Oskar Peet mäletas, et kolm Saksa sõdurit maeti kiviaia äärde. Nende sakslaste säilmed “Tamlehte” huvitasidki. Ilmselt ei olnud aga maetute asukoht Oskar Peedil päris täpselt enam meeles, sest juulikuus leiti selle asemel hulgaliselt punaste poolel langenud mehi, kuuliauk peas.

Külaelanike meenutuste järgi olid sakslased selle koha peal 1941. aastal hukanud Kübassaare rannakaitsepatarei kaheksa võitlejat. Kuressaare poole taganenud punaväelased olid langenud lähedal asuvasse kasetukka patareid üles sättivate Saksa suurtükiväelaste kätte vangi. Õnnetul kombel võttis üks kiviaia ääres istuvatest vangidest taskust välja Saksa sigaretipaki, et suitsu teha.

Kuna selleks ajaks olid Kübassaarest juba leitud piinatud Saksa dessantväelaste laibad, oli vangide saatus karm. Nad lasti kohapeal maha. Ilmselt nende punaväelaste luustikud sel suvel leitigi.

Mingil põhjusel vastaspoole langenud sakslaste otsijale huvi ei pakkunud. Kaevamistel leitud lõhkekehad anti üle demineerijatele. Halvas seisus laskemoon hävitati kohapeal. Luustikud kaeti aga uuesti mullaga.

Leitud luudest ega Tamlehe-nimelisest muhulasest pole midagi kuulnud ei muinsuskaitseamet ega kaitseministeerium.

Kaitseministeeriumis sõjahaudade teemaga tegelev Peep Reisser lubas Saaremaale saata ministeeriumi koostööpartneri Arnold Undi. Kui leitud luustikke tuvastada ei suudeta, maetakse need järgmise aasta 9. mail koos Lõu ühishauast ja Viieristilt leitud punaväelaste säilmetega Vananõmme kalmistule.

Print Friendly, PDF & Email