Saarlane Tom Rüütel kuulub uue survegrupi asutajate hulka (4)

Saarlane Tom Rüütel kuulub uue survegrupi asutajate hulkaKolmapäeval loodud Eesti hooldajate liidu asutajaliikme Tom Rüütli (fotol) sõnul on loodud survegrupi üks eesmärk erivajadustega inimeste jaoks isikliku abistaja süsteemi loomine.

“Kui ise natuke ei noki või seda teha ei ürita, siis asjad ei muutu,” ütles Rüütel Saarte Häälele liidu loomise vajadust põhjendades. Samas ei usu ta, et praegune olukord muutuks üleöö. Rüütli sõnul sattus ta liidu asutajate ringi tänu ETV saates “Puutepunkt” osalemisele.

“Mõistagi on mul ka isiklik huvi oma tuleviku suhtes – kuidas asjad edasi arenema hakkavad ja mis minust ühel päeval saab,” rääkis ta.

Rüütli hinnangul pole sotsiaalvaldkonna ametnike suhtumine puudega inimeste abistamisse sugugi leige. “Mina olen kokku puutunud hoolivate ametnikega, aga lihtsalt võimalusi napib,” arvas ta. “Paraku on see üldise poliitika küsimus.”

Tom Rüütli sõnul on inimeste tagasiside liidu asutamisele hea. “Kolmapäevasel üritusel ütles nii mõnigi, et sellist survegruppi on vaja,” lausus ta. “Kindlasti toetab meid ka ministeerium, aga kõik otsused sõltuvad poliitilistest otsustest ja rahakoti paksusest. Millal olukord aga reaalselt muutub? Ehk kümne aasta pärast saame tibusid lugeda.”

“Ema oli see, kes leidis mulle tavalasteaia, kelle toel sain ma tavakooli, ema toel läksin ülikooli,” rääkis kolmapäevasele “Aktuaalsele kaamerale” Tallinna ülikooli magistrantuuris õppiv Tom Rüütel, kes sünni-trauma tõttu on pea kogu elu sõltunud oma emast Tiinast. “Emaga on patju nätskeks nutetud, ema on mind toetanud ja nüüd olengi sealmaal, et kuhu ma oma eluga edasi lähen.”

Tom arvab, et oma elu peaks saama elada nii ema kui ka tema ise.

Praegu abistavad 25-aastast Tomi sõbrad, kellega koos ta korterit üürib. Ka sõprade abile toetumist ei pea Rüütel õigeks, leides, et erivajadustega inimestele on vaja luua isikliku abistaja süsteem.

Kodanikualgatuslik organisatsioon Eesti hooldajate liit asutati selleks, et aidata riigil arendada erivajadustega inimeste ja nende hooldajate olukorda puudutavaid valdkondi, vahendab ERR. Liidu loojad on telesaate “Puutepunkt” tegijad ja saatega seotud asjatundjad.

Eestis on ligi 200 000 omastehooldajat – seega tegeleb omastehooldusega iga viies inimene.

“Meil on väga palju inimesi, kes on olude sunnil jäänud oma koju nelja seina vahele vaesusse, pisikese 19-eurose toetuse peale oma pereliiget hooldama selle asemel, et töötada õpitud erialal ja anda midagi ka ühiskonnale,” nentis hooldajate liidu asutajaliige Tiina Kangro.

Print Friendly, PDF & Email