Lossipargi 100-aastane pappel kaotas võra

Lossipargi 100-aastane pappel kaotas võra

Fotod: Irina Mägi

Eile pärastlõunal tõsteti Kuressaare kindluse vallikraavi vastremonditud tammi alguses kasvava ligi saja aasta vanuse berliini papli võra kraanaga maha. Sellega lõpetasid firma Arbor-Est arboristid Kuressaare lossipargi puude korrastamise esimese etapi.

Kuressaare linnavalitsuse haljastus- ja heakorraspetsialisti Katrin Reinholdi sõnul ilmnesid eakal puul kahjustusemärgid kahe viimase aasta jooksul. “Kolm aastat tagasi pargis toimunud dendroloogilise inventuuri ajal olid tal vaid üksikud kuivanud oksad,” kinnitas spetsialist. Reinhold avaldas lootust, et vesivõsudes puutüvi, mis alles jääb, elab veel kaua. Käidava koha peal seisva puu kuivanud oksad oleksid aga ohustanud pargis liikujaid, nii et puuvõra mahavõtmine oli ainuvõimalik samm.

Orissaarest pärit Heiki Hanso jaoks oli see kolmas puu, mille ta korraga alla võttis. Seekord jäeti puutüvi küll kasvama, aga tegemist on siiski erandiga, mis tingitud puuhiiglase auväärsest east.

“Omapärane tunne on anda väärikale puule jõhkrate vahenditega võimalus edasi eksisteerida,” kirjeldas Hanso oma tundeid. Üldiselt ta puude “tulbastamist” siiski õigeks ei pea. Kuigi algne plaan oli puuvõra ühes tükis alla tõsta, kulus oksaharude saagimisele ikkagi mitu tundi. Lõpus alla tõstetud võra kaaluks ütles kraanajuht olevat natuke alla nelja tonni.

Kuigi selleks aastaks on tööd pargis lõpetatud, tuleb Heiki Hanso arvates juba järgmisel aastal maha võtta veel mitu saarepuud kõlakoja kõrvalt, sest nn saaresurma-nimeline puuhaigus teeb pargis laastamistööd.

Print Friendly, PDF & Email