Kuuik üllatas seekord pühakodade valgusega

Kuuik üllatas seekord pühakodade valgusega

ÕNNELIKUD: Saaremaa kunstiklubi kuuik (vasakult) Liia Peedu, Ilme Armuand, Gerda Tomson, Tähti Otstavel, Riina Saar ja Maie Kupits pärast näituse avamist. Foto: Sander Ilvest

Kuue harrastuskunstniku reedel Kuressaare kultuurikeskuses avatud maalinäitust “Saaremaa pühakodade valguses” hindas kunstiajaloolane Reet Truuväärt kui teekonda religioosse maali suunas.

“Maalidel on väga palju kujutatud hooneid. Õnnestunumad tööd on aga need, kus kunstnik murrab realistlikule vaatele natukene truudust ja kujutab oma töödes ka seda, mida ta tunneb ja tajub. Pildid, kus on ka religioosset tunnetust sees, tunneb vaataja sellel näitusel ära,” märkis Reet Truuväärt.

Kunstnikud on püüdnud välja tuua ka hoonete omapära. Selle kandi pealt tõstis Truuväärt esile Tähti Otstavelit, kes on seda teinud väga oskuslikult, sidudes maalitut ka tekstiga.

Kunstnikele endile jättis kirikute külastamine sügava mulje. “Nägime nii rõõmustavat kui ka muret tekitavat. Mõned kirikud olid nii paksu tolmukorra ja hallituse all, et ma ei kujuta ette, kuidas neis teenistusi saab pidada,” ütles Liia Peedu.

Staažikas kunstnik tõdes sedagi, et visuaalset külge ja pühakodades kogetud vaimset poolt on lõuendile kanda väga keerukas. “Religioonist me väga teadlikud ei ole. Visuaalne pool on samuti väga keeruline. Raske oli tabada arhitektuurilisi nüansse,” rääkis Peedu.

Erilise elamuse said kunstnikud Reomäe nunnakloostrist. “Nunnad olid väga sümpaatsed. Nad kutsusid meid kohe oma elamist vaatama. Mida kõike nad teha oskavad ja kui palju nad jõuavad, sealjuures palvetada!” oli Liia Peedu vaimustuses. Maalil, mis Reomäe nunnakloostrist tehtud, kujutab Peedu nunnasid lihtsalt sümbolitena.

Pärast näituse avamist oli kunstnik Riina Saar tänulik publikule, kelle hulgast paljud oma arvamust avaldasid. “Meid valdab rahulolutunne. Kui oled ära kuulanud vaatajate arvamused, tekivad uued ideed ja mõtted. Iga tööd alustades arvad, et annad endast maksimumi. Iga kord ei tule see välja, aga alati jääb võimalus ikka veel ja veel teha, huvitavamalt maalida,” rääkis Riina Saar.

Tänavu lisandus aastaid koos maalimisretki ette võtnud Riina Saarele, Liia Peedule, Ilme Armuannile, Tähti Otstavelile ja Maie Kupitsale kogenud kunstnik Gerda Tomson.

“Kolm meist on kiirema pööruga ja kolm tasakaalukamad. Kuus on väga hea variant. Kõik on balansis,” iseloomustas Saaremaa kunstiklubi rühmitust Riina Saar.

Print Friendly, PDF & Email