Kaitsekolledži õppurid võtsid luubi alla Tagalahe dessandi (2)

kaitsekolledz

Balti kaitsekolledži kursandid Kuivastus Saaremaale edasisõitu ootamas. Foto: Egon Ligi

Saaremaale õppereisile tulnud Balti kaitsekolledži vanemstaabiohvitseride kursus tutvub 1917. aastal toimunud meredessantoperatsiooni Albion toimumiskohtadega.

“Oma õppeülesandes saavad nad ülevaate sellest, kuidas nii suur meredessant 1. maailmasõja lõpus läbi viidi,” ütles kaitsekolledži esindajatega nende plaane arutanud Kristjan Moora, kolledži endine õpilane ja õppejõud, Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik.

Operatsioon Albion ehk Tagalahe dessant oli keiserliku Saksamaa suurim ja edukaim meredessantoperatsioon I maailmasõja ajal, mis algas 17. septembril 1917. aastal dessandiga Tagalahte. Pisut rohkem kui kuu kestnud operatsiooni käigus hõivati Saaremaa, Muhu ja Hiiumaa ning sellega algas Saksa okupatsioon Eestis.

Tagalahe dessanti kui üht esimest modernset, logistiliselt ja taktikaliselt hästi läbi viidud ühisoperatsiooni käsitlevad õppereisid Saaremaale on rahvusvahelise kolledži jaoks aastate pikkune traditsioon ja osa kooli õppeprogrammist.

Print Friendly, PDF & Email