Kuidas kodus õunamahla teha? (2)

Kuidas kodus õunamahla teha?

JUBA TULEB: Rain Arnus valmistab õunamahla vanaisa meisterdatud pressiga. Kohe-kohe hakkab pressi vahele pandud õunasodi mahla välja andma. Fotol vasakul olev õunapurusti on samuti vanaisa Aleksei Arnuse kätetöö. Foto: erakogu

Saikla külas Nuudi talus tehakse õunamahla viimased 40 aastat ikka ühtede ja samade seadmetega. Tööks vajalikud õunapurustaja ja mahlapressi meisterdas omal ajal valmis talu vanaperemees, nüüdseks manalateed läinud Aleksei Arnus.

Vanaperemehe lapselaps Rain Arnus käis esimeses klassis ja mäletab päris hästi, kui vanaisa need seadmed tegi. Kuna taat oli eelkõige üle Saaremaa kuulus õllemeister, siis tegelikult valmis kõigepealt hoopis õlle valmistamise juures väga vajalik magehunt ehk linnaste purustaja. Aga paistis, et vanaperemehel oli tol hetkel meisterdamise hoog sees, sest suure magehundi järel sündis sellest veidi väiksem, kuid põhimõtteliselt samasuguse konstruktsiooniga õunapurustaja, mis tänase päevani edukalt oma ülesannet täidab.

Purustaja ehitus on klassikaline

Purustaja ehitus on klassikaline – kõige peal umbes kaks korvitäit õunu mahutav kaldus põhjaga kolu, selle kõige madalamas osas võlli peal ringi käiv metallhammastega puurullik, mis õunad isukalt puruks järab. Ning kolu põhja alla käiv suur emailpott, kuhu peenestatud õunasodi koguneb. Kogu seda kaadervärki ajab kiilrihma abil ringi tööstusvooluga käitatav elektrimootor, mille raskus hoiab ühtlasi ka veorihma paraja pinge all. Ei midagi liigset, kuid iga asi omal kohal.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email