Lümanda koolis on põnev koolikotinäitus (6)

Lümanda koolis on põnev koolikotinäitus

NOSTALGIA MISSUGUNE: Vanu koolikotte näitavad tagareas Kusti Väli, Richard Valge, Fred Erik Kuivjõgi, Juhan Tuulik, Eerik Raud ja esireas Andreas Rae ja Kristo Ninn. Foto: Janno Tuulik

Eile seati Lümanda põhikoolis üles näitus vanadest koolikottidest. Välja on pandud 17 koolikotti, millest mõnel on juures ka pildid, kes ja mis aastatel on selle koolikotiga käinud. Näitus on pühendatud reedel tähistatavale õpetajate päevale.

“Paar nädalat tagasi oli meil vanade puidust esemete näitus, millesse me alguses suhtusime hästi skeptiliselt – et ei tea, kas keegi raatsib üldse kodust midagi tuua –, aga kui me nägime kokkutoodud asjade hulka, mida oli ikka tõesti palju, siis seekord arvasime, et tuuakse nii paarkümmend koolikotti,” rääkis Lümanda põhikooli direktor Liia Raun. Ta lisas, et muidugi on veel võimalik kotte täna ja homme juurde tuua.

Näitusele välja pandud koolikotid pärinevad 1980-ndatest aastatest, ent üks puust ranits on päris vana, kahjuks ei ole teada, mis aastast see pärit on. Üks lapsevanem tõi kooli isegi oma abikaasa esimese klassi töövihikud ja raamatud. “Nii et põnevust on,” märkis koolijuht.

Kes selle näituse mõtte välja pakkus, ei suutnud Liia Raun meenutada. “Meil on igasugused infotunnid ja kunagi ei tea, kellel meist tekib tore idee, millest kohe kinni hakatakse,” tähendas ta, viidates, et küllap tuli mõte seoses just õpetajate päevaga.

Eelmisel aastal tõid õpetajad kooli oma kooliaegseid vanu tunnistusi, pioneerimärke jpm. Sel reedel on Lümanda kooli õpetajatel aga plaanis riietuda stiilis “kui mina alles noor veel olin” ning pärast koolipäeva toimub Kuressaare linnateatris humoorikas häälekoolitus, kus õpetatakse, kuidas õpetajad peaksid oma häält kasutama.

Liia Rauna sõnul on näituste korraldamine Lümanda koolis järjepidev ja kauaaegne traditsioon. Just viimastel aastatel on aga hakanud tulema eriti häid ideid ja tõelisi üllatusnäitusi. Samuti üritatakse näitusi kokku sobitada koolis toimuvate temaatiliste nädalatega.

Enne koolikotinäitust oli üleval marjade näitus, vanade puidust esemete näitus ja pärast kotinäitust on tulemas seenenäitus. Kotinäitus on avatud 7. oktoobrini ja seda uudistama on oodatud kõik.

Print Friendly, PDF & Email