Muhu filmi triloogiast on esimene osa valmimas (1)

Muhu filmi triloogiast on esimene osa valmimas

MUHUSSE ARMUNUD: Muhumaast ja muhulastest filmi tegevad Kadriann ja Sergei Kibus otsivad nii huvitavaid inimesi kui ka saarele iseloomulikke paiku. Foto: Tõnu Veldre

Saare maakonnas toimunud pärandiralli lõpp-punktis Katariina kiriku pastoraadis külalisi tervitanud Muhu vallavanem Raido Liitmäe rääkis kokkutulnuile ka Muhu filmi saamisloost.

“Autorid Kadriann ja Sergei Kibus on filmi kokku võtvas sissejuhatuses öelnud, et Muhu mustritest on saanud omamoodi Eesti kaubamärk,” edastas vallavanem filmi autorite sõnumi.

Muhu saarel pole popu-laarsed mustrid üksnes kaubamärk, vaid identiteedi alus, mida kiivalt hoitakse. Muhulannad viivad põlvest põlve edasi oma emadelt pärandiks saadud käsitööoskusi. Kokkusaamistel lauldakse vanu laule ja räägitakse muhu keelt. Aga on ka palju sellist, mis hakkab unustuse hõlma vajuma või on ajas muutunud. Film otsib muhu naise arhetüüpi ja avab kohalikku kultuuripärandit eesmärgiga anda edasi saare ja inimeste eripära.

Kanged Muhu naised

Filmimaailmas ennast andeka ja võimeka režissöörina näidanud Kadriann Kibus rääkis, et idee selline film teha andis talle Muhu saar ise. “Ma ei ole küll põlismuhulane. Vanaema tuli siia eelmise sajandi neljakümnendatel aastatel. Ta nimi oli Liidia Sander ja ta töötas Muhus pikalt ämmaemandana. Austusest selle paiga vastu võtsingi filmitegemise ette.”

Salvestamise ajal on nii režissöör kui ka operaator kuulnud muhulastelt palju sooje sõnu. Filmi esimene osa annab ettekujutuse muhu naisest, keda filmitegijad peavad kangeks tegelaseks.

“Eesmärk on ka see, et filmis oleksid kajastatud noored. Üks tegelane ongi noor inimene, kes on Tallinnas karjääri teinud, kuid otsustanud kodusaarele tagasi tulla. Muhus teeb ta käsitööd ja osaleb rahvatantsurühmas nii nagu paljud noored naised. Ta nimi on Triinu Traumann,” rääkis Kadriann Kibus.

Telesaatest “Selgeltnägijate tuleproov” maag Sergeina tuntuks saanud noormehest on saanud Kadrianni abikaasa ja koostööpartner. Sergei operaatorina ja Kadriann režissöörina tegid kaasa ka naisrahvatantsurühma Tokkroes Saksamaa reisi.

“Näitame, kuidas muhulannad oma eripärasusega mujal silma paistavad. Filmis näeme sedagi, kuidas Saksa publik muhu tantsijaid vastu võttis. Tokkroes sai seal suure menu osaliseks,” meenutas Sergei Kibus.

Mitte-eestlasena (küll Eestis sündinud) tundis Sergei heameelt sellest, et filmi tegemine aitab tal Muhumaad avastada. “Kui Kadriann mulle esimest korda Muhumaad näitas, siis ma kohe armusin sellesse saaresse. Mulle siin kõik meeldib,” tõdes Sergei.

Kadrianni sõnul teeb Sergei kõike suure entusiasmiga. “Ta näeb seda saart ja siinseid inimesi õige pilguga. See on väga tähtis,” kiitis režissöör oma operaatorist abikaasat.

Näitavad igapäevaelu

Eelmise nädala lõpus salvestas filmiduo esimese osa jaoks viimaseid kaadreid. Millal film vaatajaini jõuab, ei osanud tegijad veel öelda. Triloogia teine osa on muhu mehest ja kolmas osa räägib põhiliselt loodusmüstikast.

“Me avastame siin kogu aeg uusi asju ja kohtume uute inimestega. Muhumaa on küll väike, kuid siin on väga palju huvitavaid kohti ja inimesi. Olen kokku saanud inimestega, keda minu vanaema on ämmaemandana ilmale aidanud. Teda mäletavad väga paljud ja see loob suhtlemiselgi sooja tunde,” kirjeldas Kadriann.

Filmi autorite üks eesmärke on näidata vaatajaile muhulaste igapäevast elu. “Me ei taha midagi ilustada. Loodame, et suudame anda vaatajaile Muhust ja muhulastest tõese pildi,” märkis Muhu juurtega filmilooja.

Print Friendly, PDF & Email