Kodune ja soe kuu Albert Uustulndiga (3)

Kodune ja soe kuu Albert Uustulndiga

VIIMASED ETTEVALMISTUSED: Valve Heiberg, Maire Sillavee ja Rein Orn uudistasid üheskoos kauneid Albertikuu plakateid ning tõdesid, et kohe see vahva üritustesari algabki. Foto: Sander Ilvest

Saare maavalitsus, Saaremaa rahvakultuuriselts ja kohalik merekultuuri selts kutsuvad kõiki kaasa lööma üritustesarjas “Kuu aega Albertiga”.

“On ju rahvakirjanik ja tuntud merelaulude autor Albert Uustulnd populaarne siiani. Ikka ja jälle kõlavad raadiost tema laulud, ikka ja jälle laulame “Saaremaa lipulaulu”,” ütles Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna kultuurinõunik Valve Heiberg.

Tema sõnul arutasid nad kultuurirahvaga, kuidas võiks Uustulndi loomingule suuremat tähelepanu pöörata ja mitmekülgset laululoojat ka nooremale põlvkonnale tutvustada.

Saaks novembris 88-aastaseks

“Leidsime, et niisugune kuu, kus iga korraldaja saaks teha just sellise ürituse, mis tema kodukanti kõnetaks ja seal huvi pakuks, oleks hea lahendus,” rääkis Heiberg.

Tema sõnul ollakse harjunud, et taolised ettevõtmised on seotud autorite juubelitega. Tõsi, Albert Uustulnd saaks 6. novembril ehk enam-vähem täpselt kuu aja pärast 88-aastaseks. Temaga seotud üritustega tehakse aga algust juba nüüd. “Miks mitte teha seda nüüd! Seda enam, et sügis on selline hooaja käimalükkamise aeg, mil sügistuultesse ja rahututesse merelainetesse sobib ilusasti üks kodune ja soe ettevõtmine.”

Nõnda ongi paika pandud, et Saare maakonnas toimub juba sellest pühapäevast, 6. oktoobrist kuni 6. novembrini hulgaliselt üritusi. Laineharjale jõuab “Kuu aega Albertiga” aga 3. novembril Kuressaare kultuurikeskuses. Selle õhtu kava on kokku pandud Uustulndi lauludest, tema lauluviisidele tehtud tantsudest ja on ka lõik ühest tema näitemängust. Kontserdi lavastaja on Kaarma valla kultuurinõunik Rein Orn.

Uustulndi kuu korraldamisel aktiivselt kaasa lööva Salme kultuurijuhi Maire Sillavee sõnutsi teevad 3. novembri üritusel kaasa Lümanda segakoor koos kahe noore solistiga, Salme Sõstrad, Salme naisansambel, tantsurühmad Kadrid ja Piiprellid ning Kuressaare linnaorkester koos solist Kärt Männaga. Õhtu peaesineja on Sillavee sõnul otse loomulikult Ivo Linna, kes ansambli Helios saatel täidab kontserdi teise poole. “Publik saab kaasalaulmise võimaluse, sest need Albert Uustulndi laulud, mis minu meelest kõige rohkem rahva hulgas liiguvad – “Öö saabunud sadama üle” ja “Armsad silmad” –, on huvitaval kombel seekord esinevate laulukollektiivide repertuaarist välja jäänud,” rääkis Sillavee. Kõike ta kõnealusest õhtust siiski avaldada ei tahtnud, kinnitades, et midagi peab jääma ka üllatuseks.

“Kes siis veel kui mitte meie ise peaks märkama-meenutama üht suurt saarlast, kes vaatamata oma tuntusele ja kuulsusele omal ajal jäi ikka muhedaks ja toredaks omainimeseks,” lausus Maire Sillavee, põhjendades Albert Uustulndile pühendatud kuud. Veelgi enam, korraldajate hinnangul paistab väljakäidud idee kultuuritegijatele igati meeltmööda olevat. Sellest annab tunnistust tõsiasi, et maakonnas toimub kümmekond niinimetatud Alberti-üritust.

Ääretult rikkalik loomepärandus

Albert Uustulndi rikkalikku loomepärandisse kuulub 25 laulu, 14 romaani, 12 näidendit ja kuus kuuldemängu. Tema muusikale on loodud kaheksa rahvatantsu. Albert Uustulndi kui heliloojat iseloomustavad üldrahvalikud mereteemalised laulud.

Tema looming on valitud Eesti Kullafondi ning ta on A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia ja H. Krummi nimelise kultuuripreemia laureaat. 2012. aastal tunnistati Uustuln-di “Saaremaa lipulaul” ametlikuks Saare maakonna tunnuslauluks.

Ivika Laanet, Kertu Kalmus


„Kuu aega Albertiga“ üritused

8. okt kell 16 Tornimäe raamatukogus kirjandusõhtu “Albert Uustulnd – kirjanik ja laulude looja”. Üritusele aitab kaasa Aili Juhkam akordioniga.
10. okt-8. nov. Saaremaa Keskraamatukogus näitus Albert Uustulndi isiklikest asjadest ja raamatuväljapanek “Albert Uustulnd 88”. Näituse avamine 10. oktoobril kl 16.00 .
10. okt kell 19 Orissaare kultuurimajas tund Albert Uustulndi lauludega.
18. okt kell 8.30 Muhu Põhikoolis üritus “Meenutades Albertit”. 9. klassi õpilaste slaidiprogramm Uustulndi elust ja loomingust, tema laule esitavad kooli mudilaskoor ja ansamblid. Üritus on oma kooliperele.
18. oktoobril kell 18 Kailukas Vätta Seltsimajas üritus “Armastan päikest ja tuuli…”
22. oktoobril kell 14 Salme kultuurimajas “Läbi päikese ja tuule koduni rannamäel”. Näituse “Albert Uustulndi kirjanikutee” avamine raamatukogus. Salme Keskpäevaklubi kohvilaud Uustulndi lauludega. Esinevad Salme naisansambel ja Taritu memme-taadi klubi.
22. oktoobril kell 11 Hellamaa raamatukogus koosviibimine “Albert ei unune!” Kirjaniku loomingust annab lühiülevaate Anne Leesla, mälestusi pajatab Hillar Uustulnd, laule esitab Meelis Mereäär.
3. novembril kell 17 Kuressaare Kultuurikeskuses A.Uustulndi loominguõhtu „Ta armastas päikest ja tuuli…“. Esinevad Salme ja Lümanda lauljad, Kuressaare tantsijad ja puhkpilliorkester ning Ivo Linna ansambliga Helios.
5. novembril kell 12 Taritu raamatukogus „Mees merede sülest – Albert Uustulnd 88“.
Lühiülevaade elust ja loomingust, vestlusring kohvilauas kirjaniku mereteemalistest romaanidest, näidenditest, kuuldemängudest, isiklikke kohtumisi ja meenutusi, Taritu memme-taadi lauluklubi eestvedamisel lauldakse Uustulndi laule, raamatunäitus.
5. novembril kell 12 Hellamaa külakeskuses “Meenutusi Albertist”. Esinevad Muhu põhikooli õpilased.
5. novembril kell 15 Kuresaare Linnateatris „ Armastan päikest ja tuuli„“. Üritus on keskastme kooliõpilastele.

Print Friendly, PDF & Email