Valimised kui absurditeater (2)

Valimised kui absurditeater

AGITATSIOON: Rahvale valimistest ja üleüldse partei edusammudest rääkimine oli oluline. Selle tulemusena astusid teadlikud valijad hääletuskastide juurde ja hääletasid nii nagu vaja, kirjutati ajalehes. Fotol on agitatsioon täies hoos 50ndatel aastatel Valjala kandis. Foto: Saaremaa muuseum

Alati, kui valimised on lähenemas, pakutakse rahvale igasugu palagani. Ilusad plakatid, uhked, kuid suures osas sisutühjad hüüdlaused ning eetilisuse piiri kompavad kampaaniavõtted. Paras palagan olid valimised ka eelmise riigikorra ajal. Küll teises võtmes, kuid siiski nii absurdsed, et tolleaegseid lehti lugedes hakkab lausa imelik. Tundub, nagu loeks mõnda halba anekdootide raamatut. Saarte Hääl heidabki nüüd pilgu valimistele 60 aastat tagasi, mil värskelt kommunismi viljastavatesse tingimustesse jõudnud saarlased valisid endile esimesi kordi kohalikke esinduskogusid.

Esimesed kohalikud valimised toimusid ENSV-s 1948. aastal. Järgmised 1950 ja seejärel 1953. Tolleaegsetest lehtedest on säilinud täielikud materjalid vaid 1953. aasta valimiste kohta, 48-nda ja 50-nda aasta kõiki lehti pole arhiivides säilinud. Seega teemegi väikese kokkuvõtte kohalikest valimistest just nende viie aasta põhjal, enamjagu materjale puudutab 1953. aasta valimisi.

Ei tasuks kindlasti unustada, milline aeg tollal oli. NSV Liidu eesotsas oli veel Stalin. II maailmasõda oli kõigil veel värskelt meeles ja kommunismi ehitamine alles algjärgus. Sellesse perioodi jäi ka 1949. aasta küüditamine.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email