Eesti vabariik peab meeles omavanuseid vanavanemaid

Eesti vabariik peab meeles omavanuseid vanavanemaid

KÕBUSAD EAKAD: Nii Rosalie Null kui Andrei Lempu on vaatamata 95-le eluaastale täis elurõõmu ja tervise üle ei kurda: mõlemad loevad siiamaani ilma prillideta, Rosalie aga kaevas kevadel üles peenramaa sibulate jaoks. Foto: Irina Mägi

“Eesti sugu kestab, kui on lapsed, lastel lapsed ja nõnda ikka edasi. 95-aastane Eesti Vabariik tänab oma kaasealisi, kes on aidanud Eestil kesta. Eesti Vabariik tänab Teid!”

Sellise, peaminister Andrus Ansipi allkirjaga aukirja viisid maavanem Kaido Kaasik ja Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep eile Leisi valla elanikele Andrei Lempule ja Rosalie Nullile.

95-aastaseid saarlasi on üle kümne, Andrei Lempu ja Rosalie Null olid esimesed, kes 8. septembril peaministri allkirjastatud aukirja ja kingituse – käsitöösalli – kätte said.

Andrei Lempu sündis 4. veebruaril 1918 Mätja külas. Andrei mäletab oma elu tähtsamaid hetki lausa kuupäevaliselt, lapsepõlvest meenutas ta eile, kuidas hobune tal reiest tüki välja hammustas, kui ta 8-aastane oli. Püüdes seda varjata, katnud ta haava villase riidelapiga, aga hommikuks oli veremürgitus ja krambid käes. Tänu külla tulnud mehele, kes pani tähele, kui kahvatu poiss näost oli, võeti ette viis tundi kestnud teekond Kuressaare tohtrite juurde.

Praegu on Andrei tervis hea, viimane viperus jäi aastatagusesse aega – Andrei rääkis, et tuli mullu sügisel hooldekodust õunu viimast ja märkas poe ees naisi. Viisaka mehena püüdnud ta mütsi kergitada, aga ratas libises alt ja nii ta kukkuski.

Puusaliigesesse pandi metalltoestus ja Andrei märgib naljaga pooleks, et nüüd tuleb tal kõueilma karta.

Andreil on kolm last, kaks poega ja tütar, kuus lapselast ja kolm lapselapselast.

Rosalie Null on sündinud 3. juulil 1918 Putlas. Piduliku sündmuse tarvis pani Roosi, nagu lähedased teda kutsuvad, pärlidki kaela. Ka Rosalie meenutas eile oma lapsepõlvest üht suisa uskumatut lugu. Vanaisa, kes Rosaliet kasvatas, sest ema oli tööl, märganud ühel päeval, et väike tüdruk magab. Ja nii maganud Roosi üheksa päeva järjest. Vanaisa oli aeg-ajalt tüdrukukese huuli niisutanud, ema ei osanud muud, kui läks Kaarma kirikusse palvetama. Kui ta tagasi jõudis, oli Roosi silmad lahti teinud.

Rosaliel on kolm last, kaks poega ja tütar, kolm lapselast, seitse lapselapselast ja kaks lapselapselapselast.

Irina Mägi

Print Friendly, PDF & Email