Kokk, kes ujub vastuvoolu (1)

Kokk kes ujub vastuvoolu

KODUKÖÖGIS: Jaak Toomsalu on enda sõnul alati teadnud, mida ta tahab teha – süüa. Siinsamas koduköögis ta harjutama hakkaski. Foto: Raul Vinni

Muhu saarelt pärit ja Norra linnas Bergenis töötav Jaak Toomsalu ei ole köögimaailmas avalikkusele väga tuntud nimi. Siiski on ta suure kogemustepagasiga ja hoiab meelega eemale kõigest sellest, mida teised niikuinii teevad.

“Ega ma täpselt tea, mida ma tegema hakkan,” ütleb Jaak ühel hommikul Liiva poes. “Vaatasin, mis emal kodus kapis on.” Kotti läheb kanafilee, veidi pähkleid, juustu. Kodus võtab Jaak karbist välja oma jaapanikeelsete kirjadega noad ja toidutegemine algab. Jutu käigus valmivad kanapirukad.

Siht silme ees

“Olen kogu aeg teadnud, mida ma teha tahan,” räägib kodusele Muhu saarele käima tulnud Jaak. Ja ta on tahtnudki teha seda, mida ta parasjagu ka Riinu talu köögis teeb – süüa.

Nüüd Norra linnas Bergenis Rica hotelli restorani peakokana töötav Jaak ei saanud kokaks esimese proovimisega. Pärast Muhu põhikooli lõpetamist, kus ta enda sõnul veidi laisk oli, andis ta küll Tallinnas kokaerialale paberid sisse, kuid kooli sisse ei saanud. “See oli see aeg, kui kokaamet oli juba populaar-ne ja konkurss kõva,” meenutab ta. Kuskil mujal kui pliidi-ahju juures töötamisest ta kuulda ei tahtnud ning seepärast viis paberid sisse järgmisele erialale – pagariks. Seega tulid esmalt oskused kringleid ja viineripirukaid küpsetada.

Söögitegemine oli aga küljes. Muhus hakkas ta oma sõpradele korraldama suurejoonelisi söögiüritusi. Kutsus sõbrad külla, mõtles välja menüü, vedas Kuressaare hulgilaost toiduained kohale, tegi toidud valmis, kandis sõpradele ette ja kasseeris natuke raha ka. Sõbrad jäid rahule. Nüüd tagantjärele mõeldes naerab Jaak, et need toidud olid, nagu oleks väikesena liivakastis liivakookide tegemist õppinud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email