Saarlased pääsesid hobiteatrite riigifestivalile

Harrastusteatrite riigifestivali programmi valiti Salme vallateatri lavastus “Puudutamata” (lavastaja Maire Sillavee), Tornimäe näiteringi “Abruka Malli” (lavastajad Ingla Leis ja Helje Basihhina) ja Saaremaa rahvateatri “Kauka jumal” (lavastaja Väino Uibo).

“Kõiki kolme Saaremaalt valitud tööd ühendab kõrge lavakultuur,” ütles lavastusi välja valinud ja hinnanud VAT Teatri juht ja lavastaja Aare Toikka. Näiteks Saaremaa rahvateatri Kitzbergi-lavastus on heas mõttes klassikaline töö tugevate näitlejatöödega. Tornimäe Tuuliku-lavastus võlus Toika sõnul nutika ja üllatava lavakasutuse ja hea huumoriga. Salme vallateatri “Puudutamata” puhul tõi Toikka välja olulise teema huvitava käsitluse.

“Kõiki töid ühendab seegi, et tegijad teavad 100%, mis asja nad ajavad, lavastused on mängulised ja mõistetavad,” märkis Aare Toikka.

Riigifestivalile pääsevad videote põhjal valitud lavastused ja suvelavastused. Üle Eesti laekus sel aastal 29 videosalvestist, neist valiti välja 13 lavastust.

Eesti harrastusteatrite liidu juhatuse esimees Kristiina Oomer ütles, et riigifestival on harrastusteatrite tippsündmus, mida korraldatakse üle aasta. Saarlaste teatritegevust peab Oomer väga aktiivseks. Näiteks on saarlased alati mitme trupiga osa võtnud külateatrite festivalist jne.

13. korda toimuval riigifestivalil kuulutatakse välja ka parim suvelavastus. Eile keskpäevaks oli Eesti harrastusteatrite liitu Saaremaalt laekunud Salme vallateatri “Puujala ja Ükssilma sõja” (lavastaja Maire Sillavee) videosalvestis.

Järjekordne harrastusteatrite riigifestival toimub järgmise aasta algul 10.–12. jaanuaril Viljandis.

Print Friendly, PDF & Email