Roospõletik algab palavikuga (1)

Roospõletik algab palavikuga

NELI KORDA PÕDENUD: Jaan Õun nendib muiates, et eks see roos tuleb ikka sinna, kus on harjunud käima, ikka sama koha peale. Foto: Liina Õun

Tihtipeale arvavad inimesed, kel tekib roospõletik ehk erüsiipel, rahvasuus roosiks kutsutud haigus, esmakordselt, et tegemist on kerge tõvega, mis erilist ravi ei vaja. Ent kui ravi hilineb, võib haigus lõppeda veremürgitusega.

Siiri (37) meenutab, et temal lõi roos esimest korda jala peal välja, kui ta oli kaheksateistkümneaastane. Toona ei olnud ta sellisest haigusest kuulnudki. “Ega ma sellele tähelepanu küll ei pööranud, ratsutasin ringi, nii kuis jaksasin,” räägib ta, lisades, et poleks osanud tookord arvatagi, milline on selle haiguse tagajärg.

Haige koht jalasäärel hakkas vett välja ajama, mädane see vedelik tema mäletamist mööda ei olnud. Küll olid aga pidevalt palavik ja vappekülm, ent tema ajanud end ikka jalule ja proovinud oma igapäevast elu elada. Kuni lõpuks kerkis palavik 40 kraadini.

Omaksed kutsusid talle kiirabi ja kiirabiõed nentisid, et oli ka viimane hetk. Sest paari tunni pärast olnuks veremürgitus käes ja päästa poleks enam kedagi olnud.

Haiglas imestasid meditsiiniõed, et nad on küll roosi enne näinud, kuid mitte nii noorel inimesel. “Nüüd on jah nagu teine elu,” tõdeb Siiri praegu, ise roosist jalale jäänud armi vaadates.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email