Lugeja kiri: Lümanda koolis peeti puupäeva

10. septembriks olid Lümanda koolimaja koridori näituselauad täitunud vanavanemate rikkaliku pärandiga – puidust raamatukarp, vakad, kapad, kotid, tööriistad, sh peitlid, höövlid, vokid, võimasinad. Näituse “Metsast muuseumi” eesmärk oli pöörata tähelepanu metsale ja sealt saadavale materjalile ning meistritele, kes on oma talupojatarkusega nii otstarbekaid ja viimistletud esemeid meisterdanud.

Ligi 100-aastane, jalaga vändatav kahuri mõõtu võimasin oli ka eakamate uudistajate jaoks suur üllatus. Tiina Ojala tehtud ülevaatest said koolijütsid teada palju huvitavat puudest ja puidust tehtavatest esemest. Andres Meisterson tutvustas puutöö erialasid Kuressaare ametikoolis ja julgustas õpilasi pärast põhikooli lõpetamist valima puutööga seotud eriala.

Töötubades sai meistrite-töömeeste juhendamisel “läbi käia” puidu teekonna metsast tarbeesemeni. Vanaisa Ado Vakker näitas erinevaid saage ja kirveid, lisaks matkasid õpilased jaanipäeva paiku valminud Anetsi tuulikut uudistama.

Hinnatud töömees Kalmet Valge, kes ei jää hätta mööbli valmistamisel ega majaehitusel, meisterdas koos õpilastega uhkeid linnupuure. Tõnis Nurja juures jälgisid õpilased uste ja akende valmimist, uurisid saage ja muid töövahendeid. Nägime ka maailma üht kallimat puuliiki – Kanadast pärit tiikpuud.

Puunikerdaja ja käsitöömeister Paul Tohv õpetas puidust ehteid tegema. Õpilaste näppude all võtsid kuju ilusad ketid ja kõrvarõngad. Osava makettide ja pisiehitiste tegija Peeter Paega koos pandi kokku väike tuulikumakett.

Kaur Filippovi käe all meisterdati moosipurgi aluseid. Ametikooli õpetajate juhendamisel lihviti, toksiti ja puuriti õues hoolega ning peagi said toorikutest ilusad linnumajad ja väikesed pingid. Kõik töötubades valminud esemed lisati puupäeva näitusele.

Lisaks töömeestele aitasid kooliperel õppepäeva korraldada MTÜ Lümanda Muuseum, Kuressaare ametikool ja Mihkli talumuuseum. Bussiga sõidutas Rannareisid.

Print Friendly, PDF & Email