Lugeja kiri: Toiduabi ülejäämine on valla süü (12)

Mind ei pane sugugi imestama, et toiduabi järele jääb. Valjala vallas saavad abi pensionärid, kelle pension on kuni 300 eurot, teistes valdades aga pensionärid, kelle pension on 350 eurot.

Mille poolest siis Valjala vald teistmoodi on? Abi järel käis inimene, kelle pension on 308 eurot, talle öeldi, et tema toiduaineid ei saa. Seda piirmäära oleks tulnud tõsta, nagu Kuressaare linnas tehti. Kui palju siin on neid, kelle pension on 300 eurot?

Toiduabi järele tulnud nelja lapse emalt küsis sotsiaaltöötaja, kas ta suure pere toetust ka sai. Kui naine vastas, et sai küll, teatati talle, et sel juhul antakse talle vaid üks portsjon. Vallasemade lapsed said toiduabi, emad ise mitte. Kuidas siis nii? Joodikud saavad toiduabi ja seda siis jagatakse poe taga, nagu igal aastal.

Punane Rist toiduabi jagamist ei reguleeri, aga see, mis valdades toimub, on täiesti häbiväärne lugu.

Valjala valla elanik 

Kommenteerib Valjala valla sotsiaalnõunik Kairi Nuut:

Meie vallas on toiduabi jagamine alles pooleli. Saime oma kogused kätte 30. augustiks ja eelmisel nädalal alustasime jagamisega. Praegu jagame abi nendele, kes ise kohale tulla ei saanud. Toiduabi saajate sihtgruppi oleme arvestanud kuni 500 inimest.

Valjala vallas saavad toiduabi need inimesed, kes vastavad järgmistele kriteeriumidele: vähekindlustatud ja raskustesse sattunud pered; sügava ja raske puudega inimesed; kolme ja enama lapsega pered; toimetulekutoetuse saajad; mittetöötavad töövõimetuspensionärid, vanaduspensionärid ja toitjakaotuspensioni saajad, kelle riiklik pension jääb alla 300 euro kuus; üksikvanemad; puudega lapsed.

Ühe isiku toiduainete kogus on 18,5 kg: 2,5 kg makarone, 2 kg neljaviljahelbeid, 3 kg suhkrut, 5 kg nisujahu, 2 l toiduõli, 2 kg riisi, 1 kg mannat, 1kg tatart.

Kui toiduaineid järele jääb, korraldame uue jagamise.

Print Friendly, PDF & Email