Valmised Saksamaal 2013 – Steinbrück vs. Merkel: üllatused on võimalikud

Steinbrück vs Merkel üllatused on võimalikud

KES KEDA? Nädal tagasi toimunud teleduelli võitis Saksamaa sotside liider, kõneosav Peer Steinbrück. Sellele vaatamata on suurem osa eksperte seisukohal, et Angela Merkel suudab oma positsiooni kaitsta. Foto: internet

Saksamaa praeguse valimiskampaania ilmselge favoriit on Angela Merkel. Samas toonitavad Saksa ajalehed: ehkki kristlike demokraatide valimisvõit on üpris kindel, võib sündmuste teatud arengu korral kantsleriks saada ikkagi sotside liider Peer Steinbrück.

Kommenteerides praegu Saksamaal käivat valimiskampaaniat, märgivad asjatundjad, et opositsioonis olevate sotside liidri Peer Steinbrücki olukord pole just kiita. Samas möönavad nad, et teoreetiliselt on ta õige mees õigel kohal.

Nimelt olevat Steinbrück väga hea rahandusspetsialist, kes on suurepäraselt informeeritud Saksamaa riigieelarve probleemidest ja võimalustest. Näiteks kui 2008. aastal puhkes ülemaailmne majanduskriis, suutis just Steinbrück selle halvimad tagajärjed Saksamaa jaoks ära hoida. Tookord oli Berliinis võimul kristlike demokraatide ja sotsiaaldemokraatide nn suur koalitsioon ning Steinbrück oli Angela Merkeli valitsuses rahandusminister.

Kantsler täis energiat ja elujõudu

Nüüd on Peer Steinbrück aga Angela Merkeli peamine konkurent, kes püüab oma kunagisele ülemusele igati sisse käia ja teda poliitiliselt areenilt välja tõrjuda. Samas tundub, et Steinbrück on astunud ebavõrdsesse võitlusse.
Avaliku arvamuse küsitlused näitavad selgelt, et populaarsuselt jääb ta Merkelile alla ja seda juba hetkest, kui valimiskampaania algas.

Säärane ilmselge allajäämine on seletatav mitme põhjusega. Angela Merkel on täis elujõudu, ta on kindlalt suutnud enda ümber koondada oma erakonna Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ning tema sõna on määrav Brüsselis euroraha päästmisel ja eurotsooni võlakoorma lahendamise küsimuses. Kõik see on pälvinud valijate austuse ja isegi vaimustuse.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email