Valdadel jääb toiduabi üle (2)

Kuna sugugi kõik inimesed, keda omavalitsused Euroopa Liidu toiduabi vajajatena silmas pidasid, pole huvi selle vastu üles näidanud, korraldasid näiteks Laimjala ja Pöide vald toidu-kraami täiendava jagamise.

Nii kuulutas Punase Risti kaudu 5,6 tonni toiduabi saanud Laimjala vallavalitsus toiduainete täiendava jagamise päevana välja 4. septembri, Pöide vallas on samasugune ettevõtmine kavas 10. septembril.

Laimjala valla sotsiaalnõunik Rohta Lember tõdes, et vaatamata vallas ja omavalitsuse koduleheküljel üles pandud kuulutustele jäi söögikraami järele ka pärast täiendavat jagamist. “Samas ma ei ütleks, et inimestel on huvipuudus – huvi on täiesti olemas,” ütles Lember. “Ei saa ju oodata, et sada protsenti kõik tulevad. Kui registri järgi võtta, siis kõik inimesed ei elagi kohapeal.”

Lembri sõnul on ta Punase Risti kaudu saadud toiduaineid inimestele ka koju kätte viinud – neile, kes ei ole ise järele tulla saanud.

Mida kavatseb vald ülejäänud toiduainetega ette võtta? “Vaatame, ehk teeme uue jagamise ja võib-olla laiendame saajate ringi,” vastas Lember. Kuidas tuleval aastal toiduabi jagamist korraldada ja mida tänavusega võrreldes teisiti teha, sõltub juba kogustest, lausus ta.

Punase Risti Saaremaa seltsi sekretäri Laine Kunnberg-Bortnikovi arvates peaks toiduabi, mis on välja jagamata jäänud, andma siiski sihtgrupi inimestele.

“Nad (omavalitsuste esindajad – toim) peavad need inimesed sel juhul ise üles leidma,” sõnas Kunnberg-Bortnikov. “Valdadel peaks ju olema info selle kohta, kes seda toiduabi vajavad. Meil Kuressaares näiteks viiakse hooldatavatele toiduabi koju kätte.”

Kunnberg-Bortnikovi sõnul pole Punane Rist omavalitsustele söögikraami jagamise osas tingimusi esitanud. “Toiduabiga toimetamise eest vastutavad omavalitsused ise,” tähendas ta. Punase Risti esindaja arvas, et valdadel ei ole vaja toiduabi jagamisega kiirustada – seda on aega teha 31. detsembrini. “Hädalised võivad ju tekkida ka septembris-oktoobris-novembris,” tähendas Kunnberg-Bortnikov.

Print Friendly, PDF & Email