Inimluud peatasid Hellamaal kaevetööd

Inimluud peatasid Hellamaal kaevetööd

KALMISTU JÄI ETTE: Arheoloog Garel Püüa puhastab luid, mis tulid päevavalgele Muhus Hellamaa külas elektritrassi kaevamisel. Foto: Rita Peirumaa

Nädalavahetusel leidsid välis-elektrivõrkude ehituse firma Ehitusteenus OÜ töömehed Muhus Hellamaa külas kaevetöid tehes kolm inimese kolpa. Kaevetööd peatati ja ala on piiratud politseilindiga.

“Me teame, et seal oli kalmistu, ja tuleb tunnistada, et esialgne oletus, et kalmistu on ehituskäiguga suuresti juba n-ö segamini aetud ja seda seal enam ei ole, ei pea siiski paika, kuna oleme jälle luude otsa komistanud,” ütles eile kohapeal olukorda hindamas käinud Saaremaa muinsuskaitseinspektor Rita Peirumaa, lisades, et eks nüüd tule otsustada, kuidas edasi toimetada.

Ka kaks aastat tagasi leiti samast kohast inimluid. Siis kutsus muinsuskaitseinspektsioon kohale Eesti arheoloogia seltsi ja Eesti sõjahaudade hoolde liidu liikme Arnold Undi, kes ütles ka toona, et selle koha peal oli varem külakalmistu. Kohalikud teadsid seda paika aga kui Leedumäge, kus käidi kelgutamas ja mis 1950. aastatel seoses tee-ehitusega laiali lükati.

Edasised kaevetööd peavad toimuma koostöös arheoloogidega. Ka tuleb kaaluda, kuidas on võimalik alajaam paigaldada nii, et enam kaevama ei peaks.

Print Friendly, PDF & Email