Seen võib keele alla viia

Seen võib keele alla viia

Foto: Raul Vinni

Eilses Saarte Hääles kirjutasime, et seeneaasta on praegu veel üsna kehvavõitu. Seega tuleb otsida metsast seda natukest, mis sealt saada on, ja üritada sellest seenerooga valmistada. Seda me koos Mosaiigi peakoka Risto Laanetiga ka tegime.

Kõigepealt on vaja seeni. See jäi ajakirjaniku kaela. Üle Saaremaa kuulsas seenemetsas, kus heal aastal on paari tunniga võimalik vabalt ämber täis korjata, jäi seekord 45 minuti saagiks 300 grammi kuivavõitu kukeseeni ja paar puravikku.

Risto Laanet räägib toiduvalmistamise juurde, et seen on väga tänuväärt metsaand. Paljud inimesed küll seeni ei söö, kuid vähemalt restoranides on Laanet tähele pannud, et kui menüüs on mõni seenetoit, siis pigem tellitakse seda.

Talvisel ajal on ainsad ja värskemad seened šampinjonid, kuid suvel-sügisel saab tavaliselt ka mõnest heast metsaseenest roa menüüsse võtta. Sel aastal oli Mosaiigi menüüs seesama pirukas, mida ajakirjanikki küpsetada aitas, paraku vaid nappi aega, sest seened said metsast lihtsalt otsa. Laanet julgustab inimesi ikka seenetoite proovima. Tuleb ainult jälgida, mis süüa sünnib ja kuidas üht või teist seent söögiks teha.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email