Kaarma kirikus kogunesid erilised lapsed (FOTOD) (4)

Kaarma kirikus kogunesid erilised lapsed

RÕÕMSAMEELNE MODELL: Eve Nelis annab üle kingituse Fred-Erik Kuivjõgile, kes poseeris nii plakatite kui ka infovoldikute
jaoks. Foto: Sander Ilvest

MTÜ Elu Jaoks korraldas möödunud reedel Kaarmal pereõhtu “Kui peres kasvab eriline laps…”, kus jagati peredele vajalikku infot ja pakuti ka meelelahutust.

Selline pereõhtu puuetega lastele ja noortele toimus Saaremaal esmakordselt.

Ürituse korraldasid MTÜ Elu Jaoks asutajad Eve ja Hannes Nelis, kelle sõnavõtuga õhtut alustatigi. “Varem oleme korraldanud küll teabepäevi, mis on aga hoopis teise sisuga. Selle õhtu mõte on just see, et pered saaksid tulla kodust välja oma lastega ja et nad ei kardaks ega oleks tagasihoidlikud,” rääkis Eve Nelis.

Üheskoos tutvustasid Eve ja Hannes Nelis peredele värskelt valminud plakateid ja infovoldikuid. “Kuna me ise mõistsime, kui raskesti kättesaadav on info puuetega laste kasvatamisest, siis kutsusime kokku sotsiaaltöötajad ja perearstid ning jõudsime arusaamisele, et info on vaja koondada ühte kohta,” selgitas Eve Nelis idee teket.

Plakatid on mõeldud perearstide ooteruumide seintele ja infovoldikud on kättesaadavad kõigile soovijaile. Sõna võtsid ka Saaremaa naiste ümarlaua koordinaator Laine Tarvis, Kaarma valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Rein Orn, Kuressaare linnavalitsuse sotsiaalnõunik Piret Tenno ja Eesti perearstide seltsi Saaremaa piirkonna esindaja Mari Soots. Lisaks loeti ette kirjad maavanem Kaido Kaasikult ja heategevusorganisatsioonilt Emmaus.

Enne kui kohvipausile mindi, astus perede ette Jaan Tätte. Oma lühikeses sõnavõtus rääkis ta publikule andmisrõõmust, mida ta ise peab kõige suuremaks rõõmuks maailmas, ning mida kirikus kohal olevad pered tema arvates iga päev tunda saavad. Kitarri saatel laulis Tätte neli laulu, viimane laul oli “Tuulevaiksel ööl”, mis kogu rahva kaasa haaras ja kaasa laulma pani.

Esinemiste vahepeal pakuti väljas inimestele kehakinnitust, mis oli valminud tänu vabatahtlike abile. Pärast kohvi- ja koogipausi said pered nautida Heino Seljamaa Kohverteatri etendust “Okasroosike”. Üritusest võttis osa ligi 140 inimest, mis Eve Nelise sõnul on Saaremaa kohta üsna hea näitaja.

“Me oleme aru saanud, et puuetega laste vanemad ei taha ega suuda väga välja tulla, kuna kogu nende sisemine ressurss on kodus lapse peale ära kulunud,” tunnistas Eve Nelis. Väga tänulik oli ta seetõttu Jaan Tättele, kes kindlasti rohkem inimesi kohale meelitas.

Lisaks soovis Eve Nelis tänada kõiki vabatahtlikke annetajaid ja toetajaid, kes on MTÜ-le Elu Jaoks alati abiks olnud. “Rahalise poole pealt sõltume me annetajatestja rahvusvahelisest heategevusorganisatsioonist Emmaus.

Kui plaanid lähevad nii, nagu meil siin praegu peas valmis on, siis miks mitte ka järgmisel suvel taas üks pereõhtu teha,” rääkis Eve Nelis.

Print Friendly, PDF & Email