7 tunniga Saaremaalt Berliini ja tagasi (3)

7 tunniga Saaremaalt Berliini ja tagasi

HARULDASED KAADRID: Augustis 1941 Kogulast Berliini pommitama lennanud Nõukogude lennukitest ja lenduritest leiab arhiivikaadreid 1969. aastal valminud dokumentaalist “Seltsimehed lendurid” (Товарищи летчики). Muidugi pole välistatud, et tegemist on montaažiga ja Kogulast rääkivas lõigus näidatakse mõnel muul Nõukogude Liidu lennuväljal talletatud filmimaterjali. Foto: net-film.ru

1941. aasta 22. juuli hommikul, kuu aega pärast Venemaa-vastase sõjakäigu algust ründas Saksamaa Moskvat 127 pommituslennukiga. Mitmel pool linnas puhkesid tulekahjud, õhuhäire kestis viis ja pool tundi. Juba järgmisel päeval anti uus võimas õhulöök.

See ajas Stalini marru, sest lisaks väga viletsale olukorrale peaaegu kõigil rinnetel ähvardas sakslaste õhulöök Venemaa pealinnale laostada ka elanikkonna moraali. Kiiresti tuli anda resoluutne vastus – rünnata Berliini.
N. Liidul olid vastulöögi andmise võimalused väga piiratud, sest suure lennuulatusega neljamootorilisi pommitajaid oli tol hetkel kasutuses loetud eksemplarid.

Saksa vägede kiire edasiliikumise tõttu jäi iga päevaga üha vähemaks ka lennuvälju, millelt olemasolevad kahemootorilised oleksid võimelised olnud Berliinini ja tagasi lendama.

Samuti puudusid kogemustega lendurid selliste kättemaksuaktsioonide sooritamiseks. Aga Suure Juhi käsk tuli täita.

Vastulöögi andmise kohaks valiti välja veel Punaarmee kontrolli all oleval Saaremaal Kogula lennuväli, tagavaralennuväljaks jäi Aste.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest

 

Print Friendly, PDF & Email