Legendaarne retrodisko püstitas Ristivälja rekordi (FOTOD) (5)

Legendaarne retrodisko püstitas Ristivälja rekordi

OLID AJAD: Diskorid (vasakult) Andres Niits, Ahti ja Aimur Väin ning Ardi Traumann meenutavad omaaegseid Munguka pidusid ja lehitsevad vanu diskokuulutuste tekste. Foto: Ivika Laanet

Laupäeva õhtul Orinõmmes Ristiväljal toimunud retrodisko tõi kokku rekordarvu publikut. Ligi 400 inimest jämmis pärast paarikümneaastast pausi taas lavale tulnud diskorite Ardi Traumanni, Andres Niitsu ning Aimur ja Ahti Väina valitud lugude saatel hommikuni välja.

“Meie jäime väga rahule,” ütles Ardi Traumann eile, lisades, et isegi, kui nad ka enne pidu optimistid olid, siis nii palju rahvast poleks nad osanud küll oodata. Ta lisas, et publik oli väga vahva. “Mul olid mandrilt tulnud külalised, kes Saaremaale väga harva satuvad. Nad ütlesid, et nii uskumatult ühtehoidev ja lõbus rahvas, ning see kogemus oli nende jaoks enneolematu,” rääkis Traumann.

Kohale olid tulnud ka Munguka pidude tollased fännid Lihulast. Mis eriti tähelepanuväärne – koos tantsis ja lasi muusikat endast läbi mitu põlvkonda. Oli noori, päris pisikesi mudilasi ja vanemaid. Ilmselgelt põimus sel õhtul kokkutulnud retrodiskoliste juttu ikka ja jälle küsimus: “Kas mäletad?”. Sest seda, mida mäletada, oli paljudel.

Lugude vahele kõlasid Ardi Traumanni saarlaslikult muhedad madalahäälsed manitsused ja soovitused pidulistele. Kui peo ametlikul algusajal oli rahvas, nagu aastaid tagasigi, tagasihoidlik, siis keskööks pidutseti täie hooga ja lasti nõnda innukalt hommikuni välja. Viimane lugu kõlas kell 8.30, kui päike juba kõrgel taevas oli. “Mõtlesime, et kui ühe korra teeme, siis teeme nii kaua, kui vähegi publikut on,” naeris Traumann.

Küsimusele, milline tunne oli pärast aastakümneid taas lavale astuda, vastas Traumann, et tõsiselt mõnus. “Me nautisime sajaga ise kogu üritust ja tundus, et ka publikul oli lõbus,” sõnas ta. Publikult sai kuulda vaid kiitust. “Väga lahe!”, “Lihtsalt mega!”, “Nii vinge ja nii teistmoodi!” olid hinnangud, mis kõrvu jäid.

Hittide vahepeal võis videoekraanil näha tollaseid Munguka pidude fänne. Tunnise pausi andsid Orinõmme poistele omaaegsed kuulsused Sven Pallas ja Leino Võeras Muhust ning Jarek Koppel Orissaarest.

Samuti olid Traumanni sõnul retropeole eelnenud ettevalmistused üks naudinguga tehtud töö. Peoks vajalik tehnika saadi osaliselt Orissaare kultuurimajast ja osa oli poiste endi oma. Näiteks toodi spetsiaalselt kohale need lambid, mis 30 aastat tagasi Mungukal välkusid. Taotluslikult olid ka pingid sätitud lava ette, meenutamaks tollaseid pidusid. Pingimaterjaliga toetas Taaliku saeveski. Korra olnud mõttes püstitada ka seinad, kuid see muutnuks pildi liialt rusuvaks.

Lava kõrval seisis raudkuusk, otsene Munguka pidude mälestus. Selle valmistasid poisid 1991. aastal uueaastapeo kuulutuse tarvis. Kuusk pandi üles Orissaare keskväljakule ja selle küljes oli peokuulutus. Nüüd pandi raudkuusk diskol aukohale. Ning kõigil diskolistel oli au kõndida platsile mööda punast vaipa. Olgu öeldud, et oli ka neid, kes olid vaeva näinud ajastutruu riietusega.
Publik avaldas lootust, et kui diskodest ei saa traditsioon, siis vähemalt kord aastas võiks taoline ettevõtmine küll teoks saada. Ardi Traumman arvas, et praegu ta seda küll veel lubada ei julge. “Laseme laagerduda selle peo muljetel ja ju siis paistab,” tähendas ta.

Ristivälja seltsingu eestvedaja Anu Viljaste ütles, et see oli neile suur üllatus, et nii palju rahvast kokku tuli. “Me pole kunagi varem sellist asja teinud, aga hästi tore oli,” lausus Viljaste, kelle sõnul on kõige tähtsam see, et kui nende külas midagi suurt korraldatakse, tuleb terve küla kokku ja tegutsetakse ühiselt.

“Meil on selline mõnus ja ühtne küla,” kinnitas ta. Piletimüügist saadud tulu lähebki heategevuseks, Ristivälja platsi hüvanguks. Nimelt on plaanis kaks suurt projekti: värvida lava, et see ilmastikule vastu peaks, ja tuua lavale (lava toodi Orinõmme 1,5 aastat tagasi Maasist – toim) maa-alt korralikult elekter.

Print Friendly, PDF & Email