“Talgute” esietendus pani saali naerma ja mõtisklema (FOTOD) (1)

"Talgute" esietendus pani  saali naerma ja mõtisklema

KÄIB TÖÖ JA VILE KOOS: Talgutel kõlab alati ka väike lauluviis. Parasjagu ongi viisijupi üles võtnud Lee Trei, Piret Rauk ja Hannes Prikk. Taga mängib kitarri Andres Raag. Foto: Irina mägi

 

Neljapäeva õhtul esietendus Sadamaaidas Kuressaare linnateatri suvelavastus “Talgud”. Rahvast oli kogunenud hulganisti, nende seas näiteks ka Arnold ja Ingrid Rüütel ning teatrikriitik Jaak Allik.

“Ilus lugude rääkimine, soe ja elurõõmus,” võttis esietendust vaatamas käinud Marian Heinat “Talgute” olemuse lühidalt kokku. Etendus sisaldas nii monolooge kui ka põnevaid vahejuhtumeid. Kõik tegelased olid kuidagi seotud 1946. aastal Lööne soos toimunud talgutega. Näiteks Piret Rauga mängitud Asta Metsa peetaksegi “Saaremaa valsi” linalakk-neiuks. Kuna talgutest on möödas juba 67 aastat, on tegelased umbes 85-aastased. Tänu teatriimele näevad nad kõik aga palju nooremad välja.

Lisaks talgutele räägitakse etenduses küüditamisest ja mitmest teisest ajaloosündmusest, mis on inimesi sügavalt puudutanud. Tegelased pajatavad oma elust ja laulavad vahepeal läbielatud tunnetest. Lavastuses on kasutatud Albert Uustulndi, Raimond Valgre, Valter Ojakääru, Gustav Ernesaksa ja Debora Vaarandi loomingut. “Hästi südamlik lugu on, jääb mulje, nagu oleks ise seda kogenud. Selles suhtes ei tundugi see nii väga teatritükina, vaid on selline tunne, nagu vaataks elu,” kommenteeris Airike Vipp.

Tõsised asjad koomilises võtmes

Näitleja Hannes Prikk alustas etendust väikese tutvustusega. Ta rääkis sadamaaidast, selle ajaloost ja lõhnast, mis ei kao kusagile, kuid mida saab alati juurde lisada.

Neljapäeva õhtul oli saal täis kaselõhna. Lava asendas kolm autokasti, mis oli Airike Vippi arvates täiesti uudne lahendus. Paari liigutusega muutusid kastid vajalikuks tegevuspaigaks. “Talgutele” andiski õige õhustiku just sadamaait oma vanuse ja lõhnadega.

“Väga huvitav oli. Sai nii naerda kui ka mõtiskleda,” arvas Arnold Rüütel. “Mulle meeldib see, et ka tõsistest asjadest on räägitud kerges koomilises võtmes. Seda enam see tõsine pool mõjuma hakkab,” ütles Rita Ilves, kes kiitis ka näitlejate tööd. Sama tegi ka teatrikriitik Jaak Allik, tõstes esile Piret Rauga lõpumonoloogi.

“Mind huvitas esialgu, kuidas on lugu seotud Debora Vaarandiga,” selgitas Marit Tarkin tuleku põhjust. “Aga siia jõudes ja etendust vaadates selgus, et kõik see on seotud minu kui elupõlise saarlase terve elulooga, minu vanemate looga, minu vanaema looga.”

“Talgud Lööne soos” on Debora Vaarandi poeem, mis valmis 1946. aasta talgute teemal. Etenduses püstitatakse aga küsimus: kuidas teadis Vaarandi, mis talgutel toimus, kui teda ennast kohalgi ei olnud? Lisaks tekitavad segadust laupäevaõhtuselt lõhnavad kased, sest talgud toimusid hoopis pühapäeval.

“Päris hea lugu, hästi lavastatud ja hästi mängitud ka. Eriti meeldisid need laulud vahepeal,” märkis Ingrid Rüütel. Kuigi lavastus on tihedalt seotud Debora Vaarandi poeemiga, siis “Saaremaa valssi” otseselt keegi laval ei laula. Samas kumab valsitakt läbi kõigest, mis laval tehakse. Isegi autot juhtides on sees üks-kaks-kolm-rütm.

“Võib-olla oleks etendus võinud olla veidi terviklikum. Oli mälestuste ja episoodide rida, aga tervikut ei moodustunud,” arvas Jaak Allik. Üldiselt aga midagi negatiivset välja tuua ei osatud.

Publikut võlus ölletegemise lugu

“Väga kena lugu, hästi lihtne, armas ja kodune,” sõnas Piret Õisnurm. “Oleme abikaasaga igal aastal siin etendusi vaatamas käinud ja see on kindlasti üks paremaid,” kiitis Maret Paju.

Publiku lemmikkohaks etenduses kujunes Hannes Priki ölletegemise-lugu, kus ta kasutas rõhutatult “õ” asemel ö-tähte ning rääkis, kuidas valesti tehtud ölu võib pea haigeks või kõhu lahti teha. “”Ö” tuli tal paremini välja kui mõnel saarlasel,” arvas Mati Rauk. “Ma vaatasin, et ta hakkas ise ka seal juba muigama,” ütles Piret Õisnurm.

Etenduses pöördusid tegelased mitmel korral kõrgemate jõudude poole. Otsekui heakskiiduna kerkis pärast esietendust Sadamaaida kohale suur topeltvikerkaar, mida paljud imestades vaatama jäid.
Tänavust suvelavastust on veel võimalik näha 4., 5., 6., 7., 8., 9. ja 11. augustil kell 19 Sadamaaidas.

Osades on Piret Rauk, Allan Noormets (Tallinna Linnateater), Andres Raag (Tallinna Linnateater), Lee Trei (Eesti Nuku- ja Noorsooteater) ning Hannes Prikk.

Print Friendly, PDF & Email