Saaremaa tootja saab aegade parimat piimahinda

Saaremaa piimatootjaid naudivad iseseisvusaja kõrgeimat toorpiima kokkuostuhinda, sõnas Saaremaa piimatööstuse juht Andi Saagpakk.

Saagpaku sõnul maksab Saaremaa piimatööstus tooraine eest ligilähedaselt Eesti statistiliselt keskmist piimahinda 328 eurot tonn ehk ligi viis krooni liitri eest. “See on ikka küllaltki kõrge hind, mida pole varasematel aastatel Saaremaa tootjatele kunagi makstud,” kinnitas Andi Saagpakk.

Eriline on tänavune aasta ka selle poolest, et kui tavaliselt on piima kokkuostuhind teinud suvel väikese languskõvera, siis tänavu on hind liikunud sisuliselt terve aasta tõusvas joones. “Meil on praegu isegi juba probleem, et seda hinda turult kätte saada, sest siseturg on ikka suhteliselt nõrk,” nentis Saagpakk.

Piimatööstuse juht rääkis, et võrreldes eelmise aastaga andsid Saaremaa piimatootjad 2013. aasta esimese kuue kuuga 9,3 protsenti rohkem piima, mis teeb 1400 tonni toodangut. Viimase kümnendi arvestuses on tänavune piimatoodang märkimisväärne, kuid jääb siiski poole võrra alla kunagise piimakombinaadi hiilgeaegadele 1990-ndate alguses.

Saagpaku sõnul aitab kõrge kokkuostuhind kaasa piimatootmise arengule maakonnas ning valminud või kavandamisel on juba mitu uut lauta.

Kärla valla piimatootja Meelis Sepp ütles, et piima kokkuostuhind on jaanuarist alates stabiilne püsinud ning võimalik, et hind pole tõepoolest varem nii kõrge olnud. “Ma ei ütle, et piim metsikult kasumit annab, aga ta tasub ikkagi ära,” nentis Sepp.

Kärla valla teise piimatootja Ülar Tänaku sõnul pole ta piimahinna osas statistikat pidanud, kuid on selge, et hind on aastate lõikes teinud üsna suuri tõuse ja langusi. Ehkki piima eest saab praegu head raha, on kasumit kärpinud teravilja sisendite hinnad. “Raps, mais, teravili, kõik, mis me sisse oleme ostnud – nende hinnad on nii kõrged, et on kõrgema piimahinna ära söönud,” viitas Tänak.

Praegu on piimatootjatel aga paremad päevad, sest teravilja kokkuostuhind on kõvasti kukkunud. Kui mullu maksis söödateravilja tonn 215–220 eurot ning kohati rohkemgi, siis praegu küsivad kokkuostjad tonni eest 150 eurot.

Print Friendly, PDF & Email