Merelaada melu meelitas randa huvilisi üle ilma (FOTOD) (4)

Merelaada melu meelitas randa huvilisi üle ilma

PURJELAEVADE AEG ON TAGASI: Saarlasest muusik ja ettevõtja Meelis Laido (vasakul) imetleb Tallinna meistrite tehtud laevamudeleid. Purjelaevu tutvustab Endrik Reimer. Foto: Tõnu Veldre

Kuressaare merepäevi ei oska ilma haakriku- ja käsitöölaadata ette kujutadagi. Eile avatud 17. merepäevad ei erine eelmistest. Keskpäeval lõid antiigikaupmehed linnuse taga mererannas rariteetsed esemed letti ja Raiekivi säärel pakuti igasugust kaupa koduleivast purjelaevadeni välja.

Purjelaevad olid ehtsad, punasest puust ja bambusest, purjesid andis üles lugeda. Tõsi, tegemist oli mudelitega, mida uudistati ja imetleti. Meremehehingega muusik ja ettevõtja Meelis Laido hindas meistrite tööd kõrgelt, öeldes, et niisuguse suure alusega oleks uhke tunne merel seilata küll. Laido ise saab peatselt mereromantikat tunda, seilates Saaremaalt Ruhnu.

Purjelaevade mudelite meister Endrik Reimer ütles, et nende kaup on merepäevadele kohane. Nii see muidugi ka on. Mitu laevukest tallinlastest meistrimehed Saaremaale jätavad, selgub täna õhtuks. “Huvi tuntakse, meil ju ehtne mereline kaup. Loodame, et mõni laev ka ostja leiab,” märkis Reimer.

Antiigikaupmees Raivo Peekmanni väljapanekut uuris hindava pilguga kuressaarlane Kalle Väärtnõu, öeldes, et tegu on väärt kraamiga. “Haakrikulaadale tasub ikka tulla. Siin on ju Eesti tipud koos,” ei olnud Väärtnõu kiitusega kitsi.

Rohkem ja vähem antiiksete esemete pakkuja Peekmann lausus, et Kuressaare merepäevad annavad põhjuse Saaremaale sõita. Letil olevaid esemeid hinnates jäi ärimees tagasihoidlikuks, öeldes, et ega tal väga hinnalisi esemeid olegi. “Mõne asja eest võib 400–500 eurot küsida. Ülejäänud on odavamad,” selgitas Peekmann.

Vanade postkaartide koguja Tõnu Kippak oli küll natuke nördinud, et piltpostkaartide osa oli laadal olematu. Alatise laadakülastaja hinnangul jäävat pakutava kauba sortiment aastatega muudkui kesisemaks.

Mandrimaalt “haakrikuga” laadale sõitnud kaubitsejad tuletasid meelde enam kui kümne aasta tagust esimest haakrikulaata. “Siis kompenseeriti meile parvlaevaga ülesõit ja kohamaksu ei võetud. Eks see meelitas rohkem kauplejaid Kuressaarde. Viimastel aastatel on inimeste huvi antiigi vastu üldse mõnevõrra vähenenud. Eriliselt kurta siiski põhjust pole,” nentis Raivo Peekmann.

Kuressaare merepäevade ajaks oli endale puhkuse sättinud raadio- ja telemees Erki Berends, kes koos kaasa Anneliga ostis laadalt toidupoolist, mida siis Kärla mail asuvas suvekodus õhtul sõpradele pakkuda. “Kena! Siia on alati mönus tulla ja olla ning söpradega kokku saada. Sugulasi ja söpru kohtab siin igal sammul,” rõhutas Erki Berends ö-tähega oma Saaremaa päritolu.

Merepäevade produtsenti Reet Truuväärti jagus eile kõikjale. “Kõik läheb plaanitult. Tore on see, et purjelaev Blue Sirius sai siia Tori abajasse sisse. Teine purjelaev Hoppet teeb juba varmalt huvilistele sõite,” märkis Truuväärt.

17. merepäevad avati eile õhtul pidulikult kell seitse. Pealtvaatajad said jälgida Saaremaa merispordi seltsi jahtide eskaadrisõitu. Parima kalaroa auhinna võttis vastu restorani Ku-Kuu peakokk Toomas Leedu, kelle valmistatud siiakala äkise žürii parimaks kalatoiduks tunnistas.

Merepäevade tänane programm on tihe. Sellesse mahuvad regatid, konverents, mälumäng, spordivõistlused, lasteüritused, kontserdid, merelaulude ühislaulmine ja palju muud.

Print Friendly, PDF & Email