Kas Lätist saab uus Küpros?

Kas Lätist saab uus Küpros ?

ÕNNELIK: Peaminister Valdis Dombrovskis (vasakul) on rõõmus, sest tänu tema teostatud karmile kokkuhoiupoliitikale saab Lätist poole aasta pärast eurotsooni uus liige. Läti peaministrit õnnitleb Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Herman Van Rompuy. Nii hakkavad välja nägema Läti euromündid. Foto: Internet

Valmistudes 2014. aastal astuma eurotsooni on Läti alandanud makse, sest nii loodetakse riiki meelitada väliskapitali. Majanduseksperdid peavad aga säärast poliitikat riskantseks.

2014. aasta 1. jaanuarist saab Lätist eurotsooni kaheksateistkümnes liige: Euroopa ühisvaluuta vahetab välja rahvusliku rahaühiku lati. Ühelt poolt vastab Läti Maastrichti karmidele kriteeriumitele, mille eesmärk on euro stabiilsuse tagamine. Teisalt jälle esitatakse üha sagedamini väiteid, et maksusoodustused võivad Lätist teha eurotsooni “maksuparadiisi”. Mõned majanduseksperdid on isegi hoiatanud, et peagi võib eurotsoonis ilmuda “uus Küpros”.

2010. aastal võttis parlament vastu seaduse, millele vastavalt võivad välismaalased saada Lätis viieaastase elamisloa. Sellega kaasnevad ka suured eelised: näiteks õigus reisida vabalt kogu Euroopa Liidu haldusalal. Elamisloa saamise ainus tingimus on soetada Läti territooriumil kinnisvara, mille maksumus on vähemalt 140 000 eurot. Kõnealuse seaduse jõustumisest alates on välismaa kodanikud Läti kinnisvaraturule investeerinud enam kui 377 miljonit eurot.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email