Saaremaa viljapõldudel võttis koha sisse sookurg

Sookurgede arvukuse kasv Eestis annab tunda ka Saaremaa viljakasvatajatele, kelle põldudel kured kõhtu täitmas käivad.

Valjala valla viljakasvataja Kaido Kirst rääkis, et kui varem võis sookurgesid näha ainult kevadel ja sügisel, siis sel aastal esmakordselt lendab Valjala kandis ringi 20–30-pealine kureparv, kes juba pärast jaanipäeva hakkas viljapõldudel söömas käima. Sel nädalal nägi Kaido Kirst kureparve ka hernepõllul.

Kaido Kirstu sõnul olid tema põllul sigu passimas käinud jahimehed üsna kohkunud, kui kureparv neile vaata et pähe maanduda tahtis. “Kured on teinud viljale suuremat kahju kui metssead,” kinnitas talunik. “Eks see söömise ports on neil suhteliselt väike, aga kui neid seal

paarkümmend tükki maandub, siis nad tambivad sul lihtsalt suure koguse vilja maha, mida sa enam kätte ei saa,” lisas ta.

Keskkonnaameti looduskaitse bioloogi Tõnu Talvi sõnul muutub sookurg Eestis üha tavalisemaks ning kui üks liik muutub arvukamaks, kaasneb sellega ka uute elupaikade kasutuselevõtt. Kui kümmekond aastat tagasi pesitses sookurg rangelt vaid märgadel sooaladel, siis viimastel aastatel on teda kohatud pesitsemas ka raiesmikkudel. Need sookured, kes jäävad silma talunikele, pole siiski ilmselt pesitsejad, vaid eelmisel aastal ilmale tulnud mittepesitsevad noorlinnud, kes tulevad küll vanemate lindudega rändel kaasa, kuid pesitsema ei asu. “Need n-ö suvesalgad käivad suve läbi põldudel või rohumaadel toitumas ja selliseid linde on üha rohkem ja rohkem,” rääkis Talvi.

Print Friendly, PDF & Email