Orissaares ründas koer lammast (6)

Nädala keskel andis üks Orissaare lambapidaja keskkonnaametile teada, et tema neljakuist lambatalle on rünnanud hulkuv koer.

Koer räsis talle kintsust sedavõrd tõsiselt, et omanik otsustas saata vigastatud looma hädatapule, rääkis keskkonnaameti metsanduse peaspetsialist Roland Rüütli.

Keskkonnaameti looduskaitse bioloog Tõnu Talvi märkis, et Eestis on igal aastal keskeltläbi kümme juhtumit, kus koerad on murdnud lambaid. Seda on küll kümme korda vähem kui huntide tehtud rünnakuid, kuid keskkonnaametile annab see põhjuse minna kahtlastel juhtudel lambakorjust akteerima ning mitte maksta pimesi kõikide juhtumite puhul kahjutasu.

Ka Orissaares aset leidnud hulkuva koera rünnaku eest keskkonnaamet hüvitist ei maksa, sest seadus näeb ette kaitsealuste liikide tekitatud kahju korvamist, hulkuv koer aga ei ole kaitsealune liik. Kui kahju kannatanud lambapidajal on siiski pretensioone ja ta tahab asja lahendada, siis peab ta Tõnu Talvi sõnul pöörduma kohaliku omavalitsuse või konstaabli poole. “Igas omavalitsuses on koduloomade pidamise kord, mida ka koerapidaja peab järgima või kandma vastasel juhul vastustust,” selgitas Talvi.

Print Friendly, PDF & Email