Kuressaare kammermuusika päevad puudutavad hinge

Kuressaare kammermuusika päevad puudutavad hinge

A PURO TANGO: Tangoetenduses löövad sensuaalse tantsupaarina kaasa Gonzalo ja Carolina. Foto: erakogu

Kui aasta pikal pimedal ajal tunnen kadedust pealinnas toimuvate säravate muusikasündmuste üle, siis suure suve saabudes on meie väikses armsas Kuressaares juba 19. korda võimalik tunda end tõelise õnneseenena.

Kammermuusika päevad on kui pühakotta minek, mil nälg hingepuhastuse järele on muutunud väga suureks.

Andres Paas oma meeskonnaga on suutnud luua maine, mis lubab siia kutsuda kõrgprofessionaalseid eriilmelisi muusikuid kogu maailmast, kellest nii mõnedki on siin juba mitmendat korda. Tore on märgata väljakujunenud asjatundlikku ja pühendunud publikut, kes äraseletatud ilmel tõttab ühelt kontserdilt teisele.

Minu jaoks on kõikide nende aastate jooksul olnud oodatuim “avalöök” erinevate instrumentaalansamblite poolt, kus üks osaleja on alati kammermuusika päevade algataja ja vedaja, virtuoosne pianist Andres Paas.

See on uskumatult hästi toimiv meeskonnatöö, kus kõik on peensusteni läbi mõeldud, virtuoosne, maitsekas ja üllatusi pakkuv. Võib-olla on see isegi hea, et me peame seda sündmust aasta otsa ootama, et me ei võtaks seda iseenesest mõistetavana, et oskaksime hinnata ja nautida meile koju kätte tulnud muusikalist kingitust, mis sel aastal tõotab tulla eriti apetiitne.

Virge Nemvalts

KAVA

AVAKONTSERT

Teisipäev, 30. juuli kell 19 Kuressaare kultuurikeskus

Andres Paas (klaver), Aleksander Trostjanski (viiul), Sergei Poltavski (vioola), Rustam Komatškov (tšello)

Kuressaare kammermuusika päevade looja ja väsimatu eestvedaja, rahvusvaheliselt hinnatud pianist Andres Paas jätkab ka sel aastal väljakujunenud traditsiooni, andes avalöögi oma festivalile. Avakontserdil astub ta üles koos väljapaistvate Venemaa muusikutega. Neist tipptšellist, paljude konkursside võitja Rustam Komatškov on Kuressaare publikule juba tuntud. Esmakordselt astuvad festivalipubliku ette mainekate rahvusvaheliste konkursside laureaadid, viiuldaja Aleksander Trostjanski, kes on kuulsa Tšaikovski konkursi laureaat (1998), ning vioolamängija Sergei Poltavski.

Avakontserdi kava on prantsusepäraselt hõrk ning brahmsilikult jõuline ja kirglik. Ettekandele tulevad Gabriel Fauré esimene ja Johannes Brahmsi kolmas klaverikvartett.

 

VISIOONID

Kolmapäev, 31. juuli kell 19 Kuressaare Laurentiuse kirik

Klaaspärlimäng Sinfonietta. Solist Yuya Shimazaki (viiul), dirigent Naoki Sugiyama

Esmakordselt kammermuusika päevade ajaloos esineb festivalil orkester – Klaaspärlimäng Sinfonietta. Hoolimata lühikesest tegutsemisajast on see eesti orkester oma emotsionaalse mängulaadiga liigutanud kuulajate südameid nii Eestis kui ka paljudes välisriikides. Kuressaare kontserdil on orkestri ees tunnustatud Jaapani muusikud, dirigent Naoki Sugiyama koos oma meistrikursuse parimate lõpetajatega ning viiulisolist Yuya Shimazaki. Kavas on Ludvig van Beethoveni kontsertaaria “Ah! Perfido!” op 65, Felix Mendelssohni Sümfoonia nr 3 op 56 ning Max Bruchi esimene viiulikontsert.

 

FANTAASIAD

Neljapäev, 1. august kell 19 Kuressaare kultuurikeskus

Duo Mari Poll (viiul) ja Mihkel Poll (klaver)

Rahvusvahelise haardega muusikud, õde ja vend Mari ja Mihkel Poll on mõlemad aktiivselt tegevad nii solisti kui kammermuusikuna. Resideerumine eri riikides ei võimalda neil tihti koos esineda, kuid Kuressaares astuvad nad publiku ette duona.

Duo kavas on Francis Poulenci nooruslikult särtsakas viiulisonaat, Johannes Brahmsi sügavtundeline III viiulisonaat ning Erich Wolfgang Korngoldi süit muusikast Shakespeare’i näidendile “Palju kära eimillestki”.

 

LOSSIMUUSIKA

Neljapäev, 1. august kell 22 Kuressaare linnus

“Cheat, Play, Love” (“Peta, mängi, armasta”), vokaalkvintett Wishful Singing

Vokaalkvintetil Wishful Singing on uskumatult harvaesinev võime liigutada inimesi oma imeilusa ja puhta häälega pisarateni ning juba järgmisel hetkel naerutada neid nõrkemiseni.

Stephen Connolly, King’s Singers

Hollandi tuntuim vokaalkvintett Wishful Singing on kõrge rahvusvahelise reitinguga. Tiheda kontserdigraafikuga vokaalansambel põikab oma Jaapani ja Hispaania turneede vahel vaid üheks kontserdiks ka Eestisse ja seda just Kuressaare kammermuusika päevade kontserdiks.

Festivalil esitatav kava “Cheat, play, love” on põnev ja laiahaardeline, hõlmates erinevate ajastute heliloojate kauneid armastuslaule renessansiajast kuni tänapäevani.

 

EKSOOTILISED PROMENAADID

Reede, 2. august kell 21 SPA Rüütli Ritteri saal

Tangoetendus ” A Puro Tango”

Patricia Nora (vokaal), Gonzalo & Carolina (tantsijad), Orlando di Bello (bandoonium), Óscar Guida (bass), Hernan Hock (kitarr), Pablo Allende (kitarr)

“Eksootiliste promenaadide” sarjas jätkab festival salapärase ja kirgedest tulvil tangokunsti tutvustamist. Seekord annab tangoetenduse maailma tangolavadel oodatud ja kõrgelt hinnatud Argentina-Hispaania tangogrupp Conjunto Típico Fernando Moreno koos sensuaalse tantsupaari Gonzalo ja Carolinaga ning Buenos Airesest pärit särava lauljanna Patricia Noraga. Tangoõhtu instrumentaalansamblisse kuulub lisaks kitarritriole koosseisus Pablo Allende, Hernan Hock, Oscar Guida ka bandooniumimängija Orlando Dibello.

Tangoetendusel viiakse publik omalaadsele retkele läbi 1930. aastate Buenos Airese belle epoque’i ja Pariisi Tango Cabaret’ kuni tänapäevani välja. Tegu on unikaalse ülevaatega tangomuusika ajaloost, kus tutvustatakse tango arengut koos seda kujundanud mõjutustega.

 

FINALE

Laupäev, 3. august kell 19 Kuressaare kultuurikeskus

Keelpillikvartett Meta4

Keelpillikvartett Meta4 on Soome üks rahvusvaheliselt edukamaid kammeransambleid. 2001. aastal loodud kvartett saavutas kiiresti rahvusvahelise tuntuse ja tunnustuse, millele aitasid kaasa võidud kaalukatel rahvusvahelistel konkurssidel, sh esimene preemia mainekal Šostakovitši-nimelisel kvartettide konkursil (Moskva, 2004), esimene preemia rahvusvahelisel Haydni-nimelisel kammermuusika konkursil (Viin, 2007) jm. BBC valis kvarteti aastail 2008–2010 Uue Generatsiooni Artistide hulka, mis on väga suur tunnustus ühele välisriigi muusikakollektiivile. 2008. aastal omistas Soome kultuuriminister kvartetile igal aastal väljaantava ihaldatud kultuuriauhinna Finland Prize.

Kuressaare kontserdi kavas on Felix Mendelssohni romantilise helikeelega I keelpillikvartett, Jean Sibeliuse keelpillikvartett “Voces Intimae” ning Jüri Reinvere kaks aastat tagasi valminud “Keskhaigla” kvartetile ja CD-mängijale.

Print Friendly, PDF & Email