Soome geoloog uuris Salmel meresetteid (1)

Soome geoloog uuris Salmel meresetteid

MERESETETE UURIMINE SALMEL: Esimese kursuse arheoloogiatudengit Edgar Laksat juhendavad prooviaugu kaevamisel arheoloog Jüri Peets ja geoloog Matti Saarnisto. Foto: Tõnu Veldre

Teisipäeval uuris Salme laevaleiukohas meresetteid parasjagu pensionipõlve veetev geoloogiaprofessor Matti Saarnisto Soomest.

Salmel mitu suve väljakaevamisi teinud arheoloogiadoktor Jüri Peetsi näpunäidete järgi kaevati kaks üle meetri sügavat prooviauku. Ühtlasi mõõdeti kõrguste vahet tolleaegsest merepinnast kuni laevade leidmise kohani.
Paljastunud kaevandiprofiili järgi oletas Saarnisto, et leitud laevade puhul on tegemist loodusliku mattumisega. “Lihtsalt meri on korduvalt kuhjanud pinnast laeva peale,” ütles Matti Saarnisto. Seda on juhtunud vähemalt neljal korral. Midagi kindlat ta augu ääres öelda ei tahtnud. “Kogutud andmed tuleb nüüd läbi analüüsida,” jäi geoloog napisõnaliseks.

Kaevamisi teinud Peets oli rahul, sest tema teooria järgi oli kunstlikult kivide ja mullaga kaetud vaid teise laeva keskmine osa, millest avastati luustikud. Ülejäänud laevaosad mattusid aastatega ise meresetete alla. Tema meelest mingit sensatsioonilist avastust seekord ei tehtud.

“Nüüd on geoloogiliste uuringutega tõestatud, et laevad asusid matmise hetkel kuival maal,” oli Jüri Peets tulemusega rahul.

Tema sõnul ei olnud tal juba enne mingit kahtlust, et teise laeva puhul oli tegemist matusega. “Kui tegemist oleks olnud laevaõnnetusega, lebaksid laibad laevas segamini,” rääkis Peets. Reaalselt olid täies varustuses luustikud laotud laeva keskosas nelja kihti. “Esimene laev oli lihtsalt nii palju kannatada saanud, et selle kohta oli raske midagi öelda,” selgitas Peets.

Print Friendly, PDF & Email