Leisi perearsti asendab Tartu ülikooli tudeng (15)

Leisi perearsti asendab Tartu ülikooli tudeng

TÖÖPOSTIL: Mehis Vipp Leisis rõõmsalt tööpäeva alustamas. Foto: Alar Truu

Leisis asendab kuu lõpuni perearst dr Katrin Kallasmaad Tartu ülikooli viienda kursuse tudeng Mehis Vipp.

Juuli algusest praktiseerib Leisis abiarsti ametit Saaremaalt pärit Tartu ülikooli tudeng Mehis Vipp. “Kuna riigi asendusarstindus ei käivitunud vajalikus mahus, siis tugevate akadeemiliste ja praktiliste teadmistega tudeng on ainus lahendus perearsti puhkuse või haiguslehe puhul,” sõnas dr Katrin Kallasmaa.

Eelmisel aastal tegi dr Kallasmaa ametliku taotluse sotsiaalministeeriumi asendusarstinduse valdkonda, aga vastust ei tulnud. Kui ta oktoobris telefoni teel küsis vastust juba aasta alguses esitatud kirjale, öeldi, et asendajaid ei ole nii palju kui tahtjaid ja üldiselt ei sobi ka perifeeria ehk siis tõmbekeskused on asendajatele Tartu ja Tallinn.

“Kui selle aasta veebruaris dr Merike Rüütel (Valjala perearst – toim) helistas ja küsis, kas oleksin huvitatud tudengist, kes eelmisel aastal tegi väga edukalt Kuressaare haiglas praktikat, siis vastasin loomulikult jaatavalt,” rääkis dr Kallasmaa.

Kuna kõigil vähemalt neljanda kursuse läbinud arstitudengitel on võimalus töötada abiarstina, siis sellel aastal otsustas ka Mehis Vipp seda tööd proovida. Kuna ise on ta Saaremaalt pärit, siis sobis suvine töö kodusaarel tema plaanidega hästi.

Töö abiarstina on Vipi sõnul siiani olnud väga huvitav. “Mul on hea meel, et dr Kallasmaa mind enda juurde tööle kutsus. Hea on ülikoolis õpitud teadmisi reaalselt rakendada. Selleks on see uus abiarsti süsteem ideaalne,” rääkis Mehis Vipp. Ka tööd on tema sõnul piisavalt. “Päevad ei ole vennad, mõnel päeval tuleb lasta nagu orav rattal ja teistel päevadel saab jälle natuke vabamalt hingata,” sõnas Vipp. Kõige töörohkemad päevad on tema sõnul enamasti esmaspäevad ja reeded.

Dr Kallasmaa sõnul on Mehis Vipp tugevate akadeemiliste ja praktiliste teadmistega tudeng, kes vajadusel võtab telefoni või meili teel ühendust, kui vajab abi või nõu. “Leisis on temaga ühes vastuvõturuumis staažikas pereõde Liia Raun, kes samuti abistab noort kolleegi vajadusel, nii et ma arvan kokkuvõttes, et ta saab väga hästi hakkama.”

Juulikuu töötab Mehis Vipp Leisis, kuid augustis jätkab juba Valjalas. “Minu ettepanek olekski, et anname noorele kolleegile nn ülestöötamist ka naabervallas Valjalas,” lausus dr Kallasmaa. Nii saaks noor kolleeg tema sõnul rohkem kogemusi ning võib-olla tekiks ka võrdlusmoment kahe valla patsientuuri vahel.

Vipp ise usub, et töö Valjalas hakkab olema sama huvitav kui Leisis. Kaugema tuleviku kohta ta midagi kindlat öelda ei osanud. “Täpset tulevikku saab ennustada vaid kristallkuuliga, aga mul kahjuks seda pole,” lausus Mehis Vipp.

Print Friendly, PDF & Email