Haruldast reisivagunit Virtsu tagasi ei viida

Haruldast reisivagunit Virtsu tagasi ei viida

VAGUN TULI SAARELE: Haruldane reisivagun saabus Virtsust Orsissaarde läinud nädalal. Foto: Kalmer Saar

Pärast läbirääkimisi Virtsu harrastusmuuseumi ja Saaremaa sõjavara muuseumi vahel jääb eelmisel nädalal Saaremaale toodud haruldane reisivagun Orissaarde.

Saaremaa sõjavara muuseumi Virtsust kohale toodud haruldane reisivagun oli omal moel ka Virtsu harrastusmuuseumi oma. Kui saarlased ostsid vaguni krundi praeguselt omanikult, oli Virtsu muuseumi esindaja Jüri Mõniste selle ostnud maatüki eelmiselt omanikult. Nüüd said osapooled omavahel kokkuleppele ning vagun jääb siiski Saaremaale.

“Ega meie pole kadedad poisid. Saarlastel enne ühtki vagunit polnud, nüüd on. Virtsu muuseumi osa saab vaguni juures ikka ära märgitud – meie ta ju omal ajal vanarauaks viimisest päästsime. Infotahvlid paneme ka meie Virtsus üles, täpselt sinna, kus oli plaanis vagurit eksponeerida. Kes aga vagunit käega tahab katsuda, mingu selleks Orissaarde,” ütles Jüri Mõniste.

Kokkuleppele saadi ka rahas. “Selle 1000 krooni, mis omal ajal vaguni eest maksin, lubasid saarlased nüüd mulle maksta. Sellega ma neid tagant ei kiirusta, sest praegu tegelevad nad veel vaguni transpordi eest maksmisega,” rääkis Mõniste, kes lisas, et vaguni transport oli vagunist endast mitu korda kallim.

Saaremaa sõjavara muuseum hakkab tegelema vaguni taastamisega. “Kui kõik valmis, esitleme seda väljast kui reisivagunit. Seespool olevat sisustust ma ka rikkuda ei kavatse, aga seestpoolt kujundame ta kui Vabadussõja aegse soomusrongi staabi- või meeskonnavaguni. See on olustik, ega ma seinu muutma hakka,” ütles Saaremaa sõjavara seltsi esindaja Margus Sinimets, kelle sõnul jätkavad muuseumid harjumuspärast koostööd.

Print Friendly, PDF & Email