Ettevaatust suvetööga (1)

See on väga tore, kui lapsed saavad suvel tööl käia: nii hakkavad nad mõistma raha väärtust ja saavad aimata, kuidas pärismaailm toimib. Ometi tuleb lapsevanematel lastele tehtud tööpakkumistesse suhtuda ettevaatlikult, sest mitte kõik tööandjad pole huvitatud laste eetilisest ja seaduspärasest kohtlemisest.

Alaealised ei tohi teha päevas nii palju töötunde kui täiskasvanud, ka peab töö olema neile jõukohane. Pahatihti aga palgatakse lapsed täismeeste pähe, eeldatakse neilt sama pikki päevi ja sama suurt tööpanust. Et see pole seaduslik, siis lepingut lihtsalt ei sõlmita. Ent kui leping puudub, on pärast raske õiglust nõuda, kui tööandja oma suusõnalistest lubadustest taganeb. Eriti raske olukord võib tekkida, kui tööandja on muukeelne või koguni teisest riigist.

Anneli Lõhmus, kes oli piisavalt julge, et oma tütre ja õetütrega ajalehe toimetusse niisugusest loost rääkima tuli, hoiatab kõiki teisi lapsevanemaid.

Kui keegi tahab teie last tööle võtta, peab ta olema valmis selge ja seadusliku lepingu sõlmima. Tööandja, kes sellest keeldub, ei kõlba lapse eest vastutama.

Print Friendly, PDF & Email