Parasummeril hüppas langevarjuga 80-aastane naine

Parasummeril hüppas langevarjuga 80-aastane naine

PILVEDE KOHAL: Sonja Torn ja Kristjan Laja said koos tunda vabalangemist 4 kilomeetri kõrguselt. 80-aastane memm ei kartnud midagi. Foto: Antti Kopliste

Parasummeri teine päev tõi endaga kaasa suure üllatuse. Langevarjuga hüppama oli tulnud 80-aastane Sonja Torn, kes vabal ajal tegeleb hobuste kasvatamise ja ATV-ga sõitmisega.

“Ma olen juba kolm aastat hoogu võtnud. Ega ma ei tahtnud Kihnu Virvest halvem olla. Me oleme sõbrannad. Lähen talle nüüd kaheksandal külla ja saan öelda, et ma tegin ka nüüd selle ära,” ütles Sonja Torn, kes 80-aastasena otsustas langevarjuga hüppama minna. “Ma pole üldse vana, kaheksa ja null, aga null ei ole üldse number,” arvas naine ise.

Eakad langevarjurid on Parasummeri peakorraldaja Annika Arrase sõnul üksikud pärlid. “Tõesti hooaja peale umbes üks või kaks on ikka maksimum. Seda enam on nad erilised, kui nad ikka tulevad ja julgevad teha,” sõnas Arras. Sonja Torn sooritas tema sõnul tandemhüppe koos instruktor Kristjan Lajaga ja seda koguni 4 kilomeetri kõrguselt. Üksi saavad hüpata vaid need, kes on ka varem langevarjuhüpetega tegelenud.

“Sinna soovitaks kõigil minna, teeb olemise hoopis ergemaks. See on väga põnev asi,” ütles Sonja Torn vahetult pärast hüpet. Pealtvaatajate sõnul olevat naine enne hüppamist olnud väga elevil. “Kartma ma ei löönud ja midagi hullu seal ei olnud,” kinnitas Torn.

Kolm aastat tagasi nägi ta Egiptuses langevarjureid ning kohe tekkis ka tahtmine ise asi ära proovida. “Eile käisin vaatamas, kuidas teised hüppasid ja siis täna läksin ise,” sõnas Torn.

Annika Arrase sõnul ei ole neil midagi selle vastu, kui ka kõrgemas eas inimesed tulevad ekstreemsusi proovima. “Kui inimene on terve ja vaimult valmis, siis meil ei ole selle vastu midagi, aga eelnevalt tuleb ikkagi oma tervislikus seisundis veenduda. 80-aastane võib olla väga terve, aga kui on vähegi mingid südamehädad, siis ei soovita. Mõnikord võime nõuda ka arstitõendit,” sõnas Arras.

“Kui ma võtan ühe asja ette, siis ma teen selle ära ja kui ma ei viitsi, siis ma ei tee ka,” ütles Sonja Torn enesekindlalt ning kinnitas, et tema langevarjuga hüppamise plaani ei oleks miski suutnud rikkuda. “Ma läheks veel, aga rahakott praegu ei luba,” sõnas naine.

Sonja Tornile olid pöialt hoidma tulnud laps ja lapselapsed, kellele naine helistas siis, kui oli juba lennuväljal ning teatas, et hüppab. Üldiselt Torn oma sõnul riskialdis ei ole ega otsi ekstreemsusi. “Ma ei tegele mitte millegagi peale hobuste. ATV-ga sõidan ka tallivahet,” sõnas naine.

Parasummer toimub tänavu suvel neljateistkümnendat korda. Ajaloo jooksul on sellel osalejaid olnud 21 erinevast riigist, üritust on korraldatud Ämari, Kuusiku ja Pärnu lennuväljal. Sel aastal toimub Parasummer esmakordselt Saaremaal, Kuressaare lennuväljal.

Osalejaid on Parasummeril kokku 150 ringis, see on Annika Arrase sõnul normaalne Parasummeri seltskond, mis on alati olnud. Kuni laupäevani on nad kohapeal ning ootavad ka kõiki huvilisi hüppama. Parasummeril hüpatakse iga päev kell 9–20, Kuressaare lennuväli on avatud ka pealtvaatajaile.

Print Friendly, PDF & Email