Kalurid pidutsesid nii Nasval kui Mõntus (11)

Traditsiooniliselt peetakse kalurite päeva juuli teisel laupäeval, nii ka Saaremaal. Seekord konkureerisid korraldajatena omavahel Mõntu sadam ja Nasva jõesadam. Mõntus korraldas kalurite päeva MTÜ Saarte kalandus, Nasval oli pidu kohalikele kaluritele. Tuleb tunnistada, et hoolimata eelnevatest kartustest jagus publikut ja osalejaid mõlemale üritusele.

Mõntus toimus seminar teemal “Rannakalanduse tulevik”, peeti erinevaid “spordi”võistlusi nagu papplaevade romuralli, kummikuheide, suurima parmu püüdmine ning sangpommi tõstmine. Näiteks kummik lendas 30 meetri peale ja 24-kilost sangpommi tõsteti üles 36 korda. Päästeameti Lääne päästekeskus korraldas koolituse päästevahendite kasutamisest ja mereohutuse teemal.

Kõigile kohaletulnutele pakuti suitsukala ja angerjasuppi. VIP-telgis sai kala kõrvale isegi vaadiõlut.

Meeleolu hoidsid üleval Ivo Miil, rahvatantsuansambel Varbarõõm ja Saaremaa lõõtsamehed. Peaesineja oli Teele Viira ning õhtu lõpetas Nasva noortebänd. Hiljem jätkati tantsimist plaadimuusika saatel kuni hommikuni.

Mõntu sadama omanik Mihkel Undrest ütles, et kokku sai kalurite päevast osa umbes 700 inimest. Et tagasiside on olnud ainult positiivne, plaanib ta järgmisel aastal taas kalurite päeva tähistada. Tema sõnul on juba vana tava, et juuli teine laupäev on kalurite päev. “Nii oli see juba siis, kui ma poisike olin ja ka hiljem, kui töötasin Saare Kaluris,” rääkis Undrest.

Nasval oli silla juurde jõesadamasse üles seatud suur valge telk. Esinesid rahvatantsijad ja naisansambel Sireenid. Õhtul astusid lavale hiljem ka Mõntus esinenud noortebänd The Natives, muhedad Untsakad ning ansambel Regatt. Ka Nasval plaanitakse järgmisel aastal taas kalurite päev korraldada.

Pikemalt loe reportaaži kalurite päevast laupäevases lehes.

Print Friendly, PDF & Email