Leedu eesistumine EL-is: suur vastutus väikeriigile

Leedu eesistumine ELs suur vastutus väikeriigile

LÄHEB AJALUKKU: Esimese Balti riigina sai Leedust selle nädala alguses Euroopa Liidu eesistujariik. Pildil Leedu president Dalia Grybauskaite koos Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Herman Van Rompuy’ga. Foto: internet

Esimese Balti riigina on Leedu juulikuu algusest järgnevad kuus kuud Euroopa Liidu eesistujariik. Tal on vaja lahendada mitmeid keerulisi küsimusi, kas aga Vilnius selleks valmis on?

Asjatundjate arvates on EL-i eesistumine ühele väikeriigile oluline ja vastutusrikas ülesanne. Iseseisvuse taastamisest alates on Leedu elanikkond kahanenud pea viiendiku võrra. Praegu elab riigis veidi üle kolme miljoni inimese – see on mitu korda vähem kui ühes Euroopa suurlinnas.

Leedu liitus Euroopa Liiduga üheksa aastat tagasi ja praegu valmistub riik liituma eurotsooniga. EL-i eesistuja kohustused võtab ta üle Iirimaalt – riigilt, mida peetakse vilunud vahendajaks. See pole ka üllatus, sest Dublin on eesistuja kohustusi täitnud juba seitsmel korral. Leedu aga hakkab seda tegema esimest korda.

Leedu rõhuasetused

Mitmed eksperdid oletavad, et Vilniusel saab olema raske keeruliste läbirääkimiste ajal. “Et olla edukas ja võita teiste riikide usaldus, peab omama positiivseid näiteid probleemide lahendamisest, seda eriti neis valdkondades, mida me ise oleme päevakorda tõstnud,” ütles Vilniuse ülikooli rahvusvaheliste suhete instituudi juhataja Ramunas Vilpisauskas uudistekanalile Deutsche Welle (DW) antud usutluses.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email