Rästikuhammustus: hirmul on suured silmad

Rästikuhammustus hirmul on suured silmad

HAMMUSTAJA: Selline pisike kurikael kaitses ennast inimese hammustamisega. Foto: erakogu

Rästikud tekitavad inimestes peamiselt hirmu. Näiteks kui paar aastat tagasi ilutses Saarte Hääle esiküljel maohammustustest kirjutatud uudise juures rästiku pilt, oli vastukaja müügipunktidest see, et inimesed pelgasid ussipildiga lehte kättegi võtta, ostmisest rääkimata. Igal aastal salvab rästik hulka inimesi, kes tavaliselt satuvad paanikasse. Hammustus on kindlasti ohtlik, kuid tuleb püüda jääda rahulikuks ja vajadusel kiiremas korras arsti poole pöörduda.

Rästikuhammustus

HAMMUSTUS: Selle väikese tüdruku käel, kes tuppa roninud rästikult hammustada sai, on selgelt näha nii hambajäljed kui ka mürgistusest tekkinud paistetus. Foto: erakogu

Kuigi arvatakse, et rästikuhammustus võib lõppeda surmaga, ei ole mürk iseenesest surmav. Kurjaks läheb asi siis, kui inimesel on mürgi vastu allergia. Samamoodi on aga ka näiteks mesilastega. Ka mesilase käest nõelata saamine võib allergia korral väga ohtlik olla. Umbes kolmandikul juhtudel rästikuhammustuse puhul mürki inimesesse ei satugi ja vahel ei saadagi aru, et nüüd just rästik hammustas.

Saarte Hääl rääkis mitme inimesega, kes on oma elu jooksul rästiku käest hammustada saanud. Mürgi mõju on individuaalne ja väljendub erinevalt, kui üldse.

Nii näiteks niitis üks härra kodus muru. “Äkki oli jube valus, arvasin, et herilane või vaablane,” räägib ta. “Aga kui jalg oli all kui puupakk, siis vaatasin lähemalt ja kaks auku olid kõrvuti. Kuid paistetus läks üle ja siiani ma ei tea, kas oli rästik või mitte.”

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email