Poole aastaga oli mereõnnetusi mullusest tunduvalt rohkem

Eile avalikustati viimase kuue kuu statistika merel juhtunud õnnetuste kohta Kuressaare piirivalvekordoni tööpiirkonnas. Nagu üle Eesti, olid ka Saaremaa numbrid võrreldes 2012. aasta sama ajaga suurenenud.

Otsingu- ja päästetööde juhtumeid merel oli selle aasta esimese kuue kuuga tervelt kümme eelmise aasta nelja vastu samal ajavahemikul.

Hädas olnud inimesi oli 18, eelmisel aastal vaid kolm. Päästeti 15 inimest, ise pääses kaks ja hukkus üks inimene. 2012. aasta esimesel poolaastal päästeti kõik kolm hädasolnut, hukkunuid ei olnud.

Eestis on tänavu esimesel poolaastal merel hukkunud juba neli inimest, eelmise aasta samal ajavahemikul hukkunuid ei olnud.

Politsei pressiesindaja Kaja Kukk tuletab meelde, et enne mereleminekut peab alati kontrollima veesõiduki tehnilist seisundit, ilmateadet, kütusekogust, sidevahendite seisukorda ning dokumentide olemasolu. Kõige selle korrasoleku eest kannab vastutust väikelaeva juht või omanik.

Merepääste olulisim abivahend on päästevest – ilma selleta ei tohi ükski väikelaev teekonda alustada. Mõistlik on see selga panna juba enne mereleminekut, mitte hakata seda paanikas taga otsima, kui õnnetus on juba juhtunud. Toetudes välismaisele statistikale saab väita, et 85–90 protsendil vees hukkunud inimestest puudus päästevest. Kindlasti on päästevestist abi vaid siis, kui see on kinnitatud nõuetekohaselt.

Print Friendly, PDF & Email