Laurast sai lennujuht

Mõne päeva eest hakkas saarlane Laura Uustulnd lennujuhina tööle Eesti õhuväes.

Neli aastat tagasi avaldas Saarte Hääl loo “Laurast saab lennujuht”. Kirjanik Albert Uustulndi lapselaps Laura oli just Eesti lennuakadeemias õppima hakanud ning rääkis oma karjäärialastest ootustest ja unistustest. Nüüd on Laura õpinguaeg möödas ja lennujuht valmis.

Laura ei kahelnud kunagi, et seatud eesmärgi saavutab, tugev tahe ja siht silme ees motiveeris ka rasketes olukordades pingutama. Nii lõpetas Laura heade tulemustega, ka lõputöö hindeks sai “väga hea”.

Vahel tuli küll ette olukordi, mis tundusid esmapilgul keerulised (nt väga suure lennuliiklustihedusega simulaatorharjutused), kuid neiu sai ka nendega edukalt hakkama.

Teistest läbitud ainetest nõudis veidi rohkem mõtlemist rakendusmehaanika. “Mikro- ja makroökonoomika ei olnud ka just lemmikained, kuid pigem sellepärast, et ma ei huvitu väga majandusteadusest,” rääkis Laura, kellel oli abi ka kokkuhoidvast kursusest.

“Saime kõik omavahel väga hästi läbi ning meist said head sõbrad ka väljaspool kooli,” rääkis Laura kursusest, kus oli peale tema veel seitse lennujuhiks pürgijat.

Kõige huvitavam oli Laura jaoks erialaõpe ehk õpingute kaks viimast aastat, sest praktilised harjutused, sealhulgas lennuki juhtimine olid palju põnevamad kui teooria õppimine.

“Kolmandal kursusel said kõik lennujuhid 10 tundi väikse lennukiga lennata, harjutasime ka hädaolukordi. Lisaks läbisime 15 tundi lennusimulaatoril,” rääkis Laura, kes lennutundide käigus külastas lennukiga ka kodusaart.

Õhuväes töötades paeluvad Laurat enim liitlaste kiired hävituslennukid ja nende tavapärasest erinevad manöövrid. Tööl käib Laura esmaspäevast reedeni.

“Üks inimene terve päev lende ei juhi. Vahepeal võtavad teised lennujuhid vahetuse üle ning saab puhata,” seletas Laura oma töökoormust.

Esimeste tööpäevade jooksul ei ole Laura veel suurte raskustega silmitsi seisnud.

“Eks suurema liikluskoormusega olukorrad on kindlasti keerulisemad, kuid midagi ületamatut ei tohiks nagu olla. Kui lennujuhi pädevusõppe juba edukalt läbinud oled, peaks see olema garantiiks, et saad oma valitud erialal probleemideta hakkama,” usub Laura, et lennuakadeemia haridus annab tööks piisavad oskused.

Print Friendly, PDF & Email