Lastelaager Kaarmal saab täna läbi (1)

Lastelaager Kaarmal saab täna läbi

RINGKÄIK MUSTJALAS: Paremalt Oliver Leppik, Hendri Aus, Robert Kaljo, Hanna Ellermaa, Anna Liise Pedaja, kasvataja Ulvi Valge, Pirgid Salusoo, Freia Eva Peetersoo, Marie Adele Abel, kasvataja Merle Kivi ja Mustjala kooli õpetaja Helje Raaper veedavad põnevat päeva Mustjalas. Foto: Alar Truu

Täna lõppeb Kaarma vallas algkoolilastele suvevaheajaks vaheldust ja põnevust pakkuv laager.

Lastelaagri korraldaja Ilme Õunapuu sõnul nimetasid nad selle Rõõmsate Laste suvelaagriks, et siia tuleksid lapsed, kes tahavad tulla, mitte need, kes ise ei taha tulla, ent keda vanemad sunnivad laagrisse minema.

Laager algas teisipäeva lõunast. Kuna laagris on väikesed lapsed, siis ongi see spetsiaalselt lühike. “Muidu tuleb lastel koduigatsus peale,” sõnas Õunapuu.

Suvise lastelaagri osalejate vanus on 7–10 aastat. Paar last on kuueaastased ja lähevad sügisel kooli ning mõned on 11-aastased.

Üks laps on suvesaarlane, üks endine Kaarma valla elanik, üks Salmelt, paar Kuressaarest ja üks Pihtlast. Ülejäänud lapsed on pärit Kaarma vallast. Eelmisel aastal olid pooled oma vallast ja pooled mujalt. “Nüüd ei pidanud reklaami tegema, piisas sellest, et panna kuulutus vallalehte,” ütles Õunapuu, kelle sõnul käis laste leidmine seekord kiiresti.

Koos külastati Mustjala vaatamisväärsusi ja käidi Pidula rannas ujumas, korraldati jalgsimatk ja lahendati loomingulisi ülesandeid. Põhiline oli Õunapuu sõnul see, et lapsed saaksid uusi sõpru, laiendaksid silmaringi ning kogeksid midagi uut. “Mõnele lapsele oli see esimene kord käia kirikus,” lausus Õunapuu, kelle sõnul piiluti lastega Mustjala kirikusse sisse.

Lisaks pöörati tähelepanu viisakustele nagu tere ja head aega ütlemine ja muud elementaarsed viisakused.

“Andsime lastevanematele täita ankeedi, kus küsisime, mida laps sellest laagrist ootab,” ütles Õunapuu. See eeldas, et lapsevanem räägib oma lapsega läbi, mida ta sellest laagrist ootab. “Mitte nii, et vanem vastab küsimustele lapse eest.”

Õunapuu sõnul selgus vastustest, et lapse jaoks on õnne kontseptsioon väga lihtne. “Et oleks tore ja huvitav,” lausus Õunapuu, kelle sõnul laps seda ju elult ootabki.

Print Friendly, PDF & Email