Kallis kraam (10)

“Ega sa turul ole,” on ikka öeldud inimesele, kes mõnd asja enda jaoks soodsamaks kaubelda üritab. Vanasti aga mindigi turule seetõttu, et sealne kraam oli poes pakutavast (kui seda üldse poes oli) odavam. Värskem muidugi ka.

Praegu on teised ajad. Vähemalt Kuressaares. Maasikad, värske kartul, kukeseened – pea kogu värske kaup on kallim kui mandri turgudel. Vahel mitu eurot kallim, mõnikord rohkemgi. “On need kukeseened kullast?” paneb hinnasildile kirjutatud või leti taga seisja öeldud hind kauba uudistajat endamisi küsima ja ostumõttest loobuma.

Mis teeb meil põllul ja metsas kasvava kraami nii kalliks, et kohaliku inimese rahakott selle soetamist naljalt ei võimalda? Ehk on üks põhjus see, et suvine Kuressaare on eelkõige turistide linn. Ja turul pakutav kaup mõeldud kõigepealt kaugematele külalistele. Et kui juba siia jaksas sõita, küll siis jaksab ka siit osta.

Kohalikke käib turul üsna vähe, sest kallis on ja kaubapakkujaid vähe. Ja kui kaubapakkujaid on vähe, pole ka oodata, et hinnad alla läheks. Ja kui hinnad püsivad kõrged, pole ka suurt ostjate hulka oodata. Suletud ring.

Print Friendly, PDF & Email