Pealinlased töötavad Pidulas

AUK SAUNA JAOKS: Kollases särgis Hardi Heinvere, kirkaga Henri Palm, labidaga Arman-Paul Pogosjan ja malevakomandör Lisa Kärp. Foto: Sander Ilvest

12 noort malevlast on kogunenud Kihelkonna vallas Pidula mõisas, et teha vabas õhus heakorratöid. Neiud pesevad aknaid ja rohivad, noormehed kaevavad vundamendiauku sauna ehitamiseks. Kõik malevanoored on pärit mandrilt, täpsemalt Tallinnast. 

Samuti Tallinnast tulnud rühmajuht Stella Salumaa ütles, et Saaremaa meelitab tallinlasi seetõttu, et on harjumuspärasest erinev, eksootiline. Oma hoolealuseid hindas ta senise kahe päeva järgi sõbralikeks ja asjalikeks. “Nad tõesti tahavad tööd teha,” kiitis rühmajuht.

Kaevamises väikese pausi teinud malevlane Alex Kolk ütles, et tööd tehes saab nalja ka. “Pealegi, tore on vaadata, kuidas auk kogu aeg laieneb ja sügavamaks muutub,” sõnas noormees, kes õues töötamise suurima miinusena mainis päev otsa kimbutavaid parme. Kuna Alex ei mäleta, et oleks varem Saaremaal käinud, ootab ta ka lähipäevil plaanitud Kuressaare külastamist.

Kui mõned noored on Saaremaal esimest korda, siis sõbrannad Doris Remmet ja Merily Martin on Pidula malevarühmas juba teist aastat ja Saaremaal korduvalt käinud. Neidude eelmise aasta malevarühm oli praegusega sarnaselt töökas, eriti vahetuse alguses. “Pärastpoole töökvaliteet langeb ja kiirus ka – aga töö saab alati lõpetatud,” kinnitas Doris.

Komandör Lisa Kärp on noorte töömoraali suhtes optimistlik. “Mul on juba kuues aasta rühma juhtida ja ma pole kunagi malevas nii kerget tööd teinud kui sel korral. Nende noorte motiveerimisega ilmselt probleeme ei tekigi,” arvas Kärp.

Lihtsas barokkstiilis Pidula mõisa peahoone on rajatud 16. sajandi alguses. Peahoones on säilinud maalingutega talalagi, veel on mõisakompleksis alles mitu vana kõrvalhoonet. Kaunis nimi Pidula ei viita aga mõisnike lustielule, vaid kujunes arvatavasti välja 1240. aastal Pidulasse rajatud pidalitõbiste varjupaiga nimetusest.

Malevarühm jääb Pidulasse 13. juulini ning saab palka 1,9 eurot tunnis.

Madli Kullaste

Print Friendly, PDF & Email