Repliik: Mis on lubatud Jupiterile… (2)

Suitsetamine on tänapäeva maailmas tunnistatud vaat et kaheksandaks surmapatuks. Vaeseid nikotiinikuid vaenatakse kus ja kuidas vähegi võimalik. Seatakse nende pahe viljelemisele elik tobi tohlamisele kõikvõimalikke kitsendusi. Rääkimata igapäevasest psühhoterrorist ehk igal hommikul suitsupakilt näkku kargavatest tapmisähvardustest ja muudest koledustest.

Paraku paistab olevat üks seltskond tobitohlajaid, kellesse suhtutakse lugupidamise ja austusega. Nagu kirjutas kolmapäevane SH, väärisid nad kogunisti president Arnold Rüütli tervituse ja temaga ühe pildi peale sattumise au.

Jutt on Saaremaad väisanud sigarisõpradest. Siit küsimus, kas sigaris sisalduv nikotiin on kahjutu või ehk tervisele suisa kasulik? Ja kuhu jääb võrdse kohtlemise printsiip, suitsetajatele välja kuulutatud nulltolerants?

Paistab, et peatähtis pole sellest seltskonnast rääkides mitte patustamise objekt ehk sigar, vaid hoopistükkis subjekt – nõnda-öelda “param” seltskond, kel kopsakam rahakott, sest iga mats juba sigarit ei osta. Tegijat ümbritsev aupaiste langeb ka teole. Nii lihtne see ongi. Või kuidas?

Print Friendly, PDF & Email