Orhideefestival sai Loonal hoo sisse (2)

ROOS KORRALDAJAILE: Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam kinkis orhideefestivali korraldajaile Maarika Toomelile (vasakul) ja Anneli Teppo-Toostile roosi. Foto: Sander Ilvest

Teisipäeva pärastlõunal Loona mõisas avatud Eesti esimene orhideefestival jätkus hoogsalt kolmapäeval ja neljapäeval ning läheb sama vilkalt edasi kuni pühapäeva õhtuni. 

Ettevõtjate Maarika Toomeli ja Anneli Teppo-Toosti koostatud kuuepäevasesse programmi mahub mitukümmend huvipakkuvat üritust.

Päevaplaanid on sisutihedad, hõlmates loodusmatku, loenguid, merereise saarestikus, päikeseloojangupiknikuid, Vilsandi energiamaja külastust, Karala külaga tutvumist, Loode talu suitsusaunas käimist ja gongiseansse, maalikursusi, kontserte ja palju muud huvitavat.

Pärast Meelis Laido sissejuhatavat klaveripala kuulutas Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam festivali avatuks, toonitades, et puutumatu loodus haruldase floora ja faunaga on üks tähtsamaid põhjusi, miks saarele tullakse ja meie loodusväärtustest vaimustutakse.

Orhideeraamatu koostaja Tarmo Pikner andis põhjaliku ülevaate orhideedest, öeldes, et käpaliste (orhideede) sugukond koosneb umbes 25 000 liigist, neist ligi 90 protsenti kasvab troopikas. Eestis kasvab 36 liiki, neist 33 Saare maakonnas ja 32 Lümanda vallas.

Mõisa konverentsisaalis on väljas ka Tarmo Pikneri fotonäitus orhideedest. Kümme aastat tagasi avastas loodusehuviline Pikner uue orhideeliigi, mis sai nimeks Saaremaa sõrmkäpp.
Teises saalis on eksponeeritud kunstnik Siiri Talli Saaremaa-teemalised akvarellid.

Anneli Teppo-Toost ütles, et festivali üks eesmärk on meile endile selgitada, missugused loodusväärtused meid ümbritsevad. “Välismaalane tuleb, vaatab heldimusega seda lillekest ja poetab pisara. Juba sellepärast on see sõit tema jaoks ära tasunud, et oma unistuste orhideesid näha. Loodame ka saarlastele rohkem selgitada, millises botaanikaaias me tegelikult elame,” rõhutas Teppo-Toost.

RMK loodushoiuosakonna teabespetsialisti Kadri Kullapere sõnul rõõmustavad or-hideed kõiki, kes oskavad neis taimedes ilu näha. Orhideepäevi on peetud varemgi, aga mitte nii suurejooneliselt kui nüüdset festivali. Staažikas loodushoiuspetsialist märkis sedagi, et välismaalaste hulgas on Vilsandi rahvuspark palju populaarsem kui eestlaste hulgas. Kadri Kullapere sõnul näitavad esimesed orhideed oma õiteilu maikuus. “Viimased orhideed, tumepunased neiuvaibad õitsevad augustis. Tulge vaatama,” kutsus RMK teabespetsialist.

Kolmapäeval oli festivali Vilsandi päev, neljapäeval matkapäev, täna on loovuspäev, laupäeval kunstipäev ja pühapäev on nimetatud rõõmupäevaks.

Print Friendly, PDF & Email