Kõljala sepikoda jäi taas müümata (3)

Eile toimunud enampakkumisel kohtutäitur Enno Kermiku büroos jäi soomlastest omanikele kuuluv Kõljala sepikojahoone, mis on muinsuskaitseameti määratud sunniraha maksmata jätmise tõttu arestitud ja sundmüüki pandud, taas müümata. Hoone pandi müüki 5000-eurose alghinnaga.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa ütles eile, et amet on valmis määratud sunnirahasummat vähendama, kui hoone leiaks tegusa peremehe. Samas tuletas ta meelde, et muinsuskaitse eritingimused jäävad kehtima ka uuele omanikule.

Pihtla vallavanem Jüri Saar hoonet vallale ostma ei kiirusta. Tema sõnul on sepikojaga seonduv olnud arutusel korduvalt, kuid seni pole suudetud leida kandvat ideed, milleks seda hoonet kasutada. Saare sõnul on muinsuskaitseamet põhimõtteliselt nõus hoonele juurdeehitise lisamisega, kuid nii suureks hoonet ikka teha ei saa, et külaselts sinna sisse mahuks.

Vallavanema meelest on kogu probleem selles, et sepikoda on kunstlikult eraldatud mõisa peahoonest. “Ühtse kompleksina võiks asi isegi toimida,” märkis Saar.

Print Friendly, PDF & Email