Muhulane niitis end Haanjamaal parimaks (1)

VÕIT MUHUMAALE: Vasakult Aare Eiche (Haanja), Mihkel Ling (Muhu) ja Eero Lukk (Haanja). Foto: Einike Mõttus

XVI käsitsi heinaniitmise võistlused Võrumaal Haanjas võitis muhulane Mihkel Ling. Rookatusefirma Muhro OÜ juhataja Ling sõitis Haanjamaale oma sõnul lihtsalt osalema, kuid kukkus välja nii, et tuli, nägi ja võitis.

“Möödunud aasta jaanipäeval kodus trimmerdades ja kõrvaklappidest raadiot kuulates sain niisugusest võistlusest teada. Siis tekkiski idee, et miks mitte ka ise proovida,” rääkis esmakordselt heinaniitmisvõistlustel osalenud Mihkel Ling.

Muhu mees oli ka sel 1998. aastal alguse saanud võistlusel kõige kaugemalt tulnud osaleja. Seekord konkureeris traditsioonilisel jaanipäevajõuproovil 19 niitjat.

Oma esimese heinakaare niitis Mihkel Ling 8–9-aastaselt. Nagu nüüdne võistlus näitas, pole Lingul õpitu ununenud. Koduski võtab ta tihti vikati pihku, et niita selliseid kohti, millele masinaga ligi ei pääse.
“Trimmeriga liigud sama kiiresti edasi, ainult selle vahega, et käsitsi niitmisel ei kulu grammigi bensiini,” muheles niidumeister.

Plaani külas toimunud võistlusel hinnatakse peamiselt töö kvaliteeti. Võistlejail tuleb kahe tunni jooksul rohi niita paarisaja-ruutmeetriselt maalapilt.

“Põhikriteerium oli see, kui puhtaks maa niidetakse ja kui madalalt niidetakse. Kohtunikud tõstsid kaared rehadega üles ja hindasid ka kaartealust maad. Mutimullahunnikuid täis heinamaad oli küllaltki raske niita,” võttis võitja võistluse lühidalt kokku.

Muhu mees pälvis tähelepanu veel sellega, et tema tööriistad olid kohalike osalejate omadest erinevad. Vikatilüsi oli teistsugune ja imetleti ka ehtsaid sepa tehtud vikateid. Luiskamise tehnoloogiagi erines konkurentide töövõtetest.

“Ema ja isa olid ka kaasas ja kuulsid publiku arvamusi. Pealtvaatajad olid imestanud, et ei tea, kas niimoodi luisates vikat teravaks ka läheb. Kõrvalkrunti niitev osaleja arvas, et Võrumaal ei saa sellise vikatiga üldse niita. Tõestasin, et saab küll,” rääkis Mihkel Ling.

Võitjat autasustati kolmekilose koduleiva, nahast vöökoti, Nopri talu meierei toodete ja potiroosiga.

16 aastat tagasi käsitsi heinaniitmise võistluse idee välja pakkunud ja võistlustel peakorraldaja rollis olnud Sulev Kraam rõõmustas, et ka üks muhulane otsustas Võrumaa ja üldse mandri meestega heinamaal rinda pista.

“Osavõtjaid oli kuuest maakonnast. Loodame, et järgmisel aastal tulevad saarlased ka. Võistlused toimuvad nagu ikka jaanipäeval,” kutsus Haanja tantsu-mängu-laulu seltsi seltsivanem Sulev Kraam ka saarlasi kaasa lööma.

Print Friendly, PDF & Email