Tõnu Post ja Kairo Pilviste kandideerivad aasta põllumehe tiitlile (1)

Sel aastal kandideerivad Saaremaalt Maalehe ja Eesti põllumajandus-kaubanduskoja konkursi “Aasta põllumees” tiitlile 2012. aasta parim piimakarjakasvataja Tõnu Post ja lihaveisekasvataja Kairo Pilviste.

Tänavusele konkursile on esitatud 18 kandidaati 13 maakonnast, Saaremaa põllumeestega tutvus 12-liikmeline žürii eile ennelõunal.

“Jälle on välja valitud õiged inimesed, Tõnu Post ja Kairo Pilviste on küll erinevad isiksused ja neil on erinevad ärid, aga mõlemad teevad tööd südamega,” ütles “Aasta põllumehe” žürii esimees Are Selge, kes mullu lausus palju kiidusõnu ka aasta põllumeheks kandideerinud Saaremaa Ökoküla tegevjuhi Koit Kulli aadressil.

Maaelu edendamise sihtasutuse poolt üles seatud Kairo Pilviste tegutseb Mustjala vallas Küdema külas Ranna Villa osaühingus. Pere peab šoti mägiveiseid ja tegeleb ka turismindusega.

Are Selge sõnul alustas endine tantsutreener Kairo Pilviste ilma igasuguste loomakasvatusalaste teadmisteta, kuid on õppinud ja targaks saanud. “Tundub, et mida mees ka kätte võtab, olgu see tants või nüüd šoti mägiveised ja turism, selle kullaks muudab,” lausus Selge. Samuti tõi žürii esimees välja Pilviste positiivse suhtumise ellu. “Ei kuulnud me ühtegi sellist kaebesõna või kriitikat, et keegi kuskil ei anna või keegi kuskil ei mõista,” osutas Selge.

Kõljala põllumajandusliku osaühingu juhi ja Saaremaa põllumeeste liidu juhataja Tõnu Posti puhul avaldab žürii esimehe sõnul muljet ettevõtte areng, mis rajaneb järjepidevusel ja õigetel otsustel. “Pidev õppimine, pidev investeerimine,” viitas Are Selge.

Ehkki Kõljala POÜ töötajate arv on farmi kohta tänapäevaste efektiivsusnäitajate mõistes ehk pisut liiga suur, on Tõnu Post toimetanud siiski ettenägelikult.

Are Selge sõnul eelistab Tõnu Post lüpsirobotitele lüpsiplatsi. “Põhjendus oli see, et kui farm pakub tööd, siis jääb piirkonda elama inimesi, keda ka tulevikus tööle võtta. See filosoofia, mida Tõnu ajab ja just siin saarel, on absoluutselt õige,” leidis Are Selge. Arvestades, milline on Kõljala POÜ toodetud piima omahind, võib Selge sõnul väita, et Kõljala POÜ on majanduslikult plussis ja ettevõttel leidub raha, et investeerida ja teha tootmist veel paremaks.

Saaremaalt sõits “Aasta põllumehe” žürii edasi Hiiumaale, et hinnata tuntud piimatootja Sulev Matto põllumajanduslikku tegevust. Sulev Matto on tänavu ainuke Hiiumaalt “Aasta põllumehe” konkursile esitatud kandidaat. Piimakarja kasvatab ta Hiiumaa Agro OÜ-s Pühalepa vallas, samas kuulub Mattole veel mitu ettevõtet, kus tegeletakse ka teraviljakasvatusega.

Konkursi žüriis on Are Selge (maaülikool), Kalev Kotkas (riigikogu maaelu komisjon), Raul Rosenberg (maaelu edendamise sihtasutus), Katrin Rannik (põllumajandusministeerium), Jaan Sõrra (Eesti põllumeeste keskliit), Ivo Eenpalu (Eestimaa talupidajate keskliit), Kalle Reiter (aiandusliit), Raivo Külasepp (aasta põllumees 2012), Roomet Sõrmus (Eesti põllumajandus-kaubanduskoda), Silja Lättemäe ja Aivar Viidik (Maaleht) ja Milvi Aun (keskkonnaamet).

Print Friendly, PDF & Email