Juhtkiri: Jaanid käes!

Saare- ja Muhumaa ning väiksemad saared on taas rahvast pilgeni – aasta tipphetk, jaanid, on ju käes. Või vähemalt peaaegu käes, ent juba täna põlevad mitmes kohas jaanilõkked, väiksematest tulukestest koduaedades ja grillipannidel rääkimata.

Pahatihti kipub aga mõneski koduses või väikese kogukonna jaanilõkkes tuleroaks saama selline kraam, mida põletada tegelikult ei tohiks – olmesodi, vana mööbel, halvemal juhul isegi pakendid ja autorehvid. Selline hoolimatus keskkonna ning enda ja teiste tervise suhtes tundub tänapäeva inimeste teadlikkuse juures enam kui kummastav.

Paraku peab ütlus “mida rohkem, seda uhkem” paika ka eestlaste/saarlaste jaaniaegsete söömis- ja joomistavade puhul. Kui juua, siis silmini täis. Kui süüa, siis lõhkemiseni. Ehk võtaks seekord kergemalt? Et endal oleks pärast parem olla ning arstidel ja politseil tööd vähem. Et jaanid jääksid meelde ikka helge ajana.

Ärgem aga pidutsemise tuhinas unustagem, et homme on võidupüha. Loodetavasti leiavad jaanitajad homme aega tulla Kuressaare südalinna Vabadussõjas langenute ausamba juurde, et seda tähtpäeva väärikalt meeles pidada.

Print Friendly, PDF & Email