Ilmar Raag teeb Saaremaal Kertu-rännaku

Kaader “Kertu” filmist

Läinud suvel Saaremaal üles võetud filmi “Kertu” režissöör Ilmar Raag teeb tuleva kuu algul mööda saart väikese rännaku.

Filmi “Kertu” meediajuht Katrin Maimik andis Saarte Häälele teada, et omamoodi rännaku taga seisab kõnealuse filmi võtete ajal antud lubadus. Nimelt lubas Ilmar Raag mullu, kaks päeva enne seda, kui ligi 1000 inimest Lõmala sadamasse filmivõtetele kogunes, et kui ilm on selle jaaniöö massistseeni ajal ilus, teeb ta tänurännaku kõikidesse 13. sajandi Saaremaa kirikutesse. Ilm oligi ilus ning seepärast toimub nüüd 1.–7. juulini Kertu-rännak.

“Ilmar Raag läbib kogu tee kiriku juurest kiriku juurde jala ning paljud “Kertu” sõbrad teevad osa rännakust kaasa,” lisas Maimik.

Tänurännaku tee kulgeb marsruudil: Muhu Katariina kirik, Pöide Maarja kirik, Valjala Martini kirik, Pihtla Püha Jakobi kirik, Kaarma Peeter-Pauli kirik, Karja Katariina kirik, Kihelkonna Mihkli kirik ja Karala küla.
“Kui sa juba kord palud kõrgemaid vägesid, et nad toetaksid mõne loo teoks saamist, siis ei tohi oma lubadusi kergelt võtta. Lõpuks on ju tegemist minu esimese armastusfilmiga ja seegi on põhjus leitsakust ja vihmast läbiminemiseks,” põhjendas Ilmar Raag ettevõtmist ise.

Kõige muu kõrval loodab ta tänurännakul taas kohata kõiki oma sõpru filmitegemise ajast. “Kui on lisaks veel inimesi, kes tahaksid Saaremaal matkata või meie “Kertu” kohta rohkem teada saada, siis võib meiega liituda,” kutsus Raagi kõiki huvilisi Kertu-rännakul kaasa lööma.

Ilmar Raagi uus film “Kertu” jõuab kinodesse 11. oktoobril. Filmi süžee kohaselt kaob Kertu (Ursula Ratasepp) pärast jaaniõhtut jäljetult. Tema perekond satub paanikasse, sest Kertut peetakse tagasihoidliku ja kinnise loomuse tõttu ullikeseks. Pärast pikki otsinguid leitakse ta alkoholilembese naistemehe Villu (Mait Malmsten) kodust voodi all hirmunult värisemas. Eelarvamuste küüsis külarahvas tõukab Villu enda seast välja, süüdistades teda naise ärakasutamises.

Tasapisi lahtirulluv tõde sellest, mis tegelikult juhtus, on jahmatavam, kui keegi arvata oskab. Ilmar Raagi kirjutatud ja lavastatud film “Kertu” on väikeses külaühiskonnas aset leidev ebatavaline armastuslugu, mis portreteerib ühe perekonna ja kogukonna varjatud suhteid.

Print Friendly, PDF & Email